Mercator u prvom kvartalu s manjim prihodom i dobiti

Bez autora
May 22 2016

Trgovački lanac Mercator je u prva tri mjeseca ove godine ostvario prihod od 605 milijuna eura te čistu dobit od 2,3 milijuna, objavio je u petak taj trgovački lanac, koji je u vlasništvu koncerna Agrokor. Prihod Mercatora je u prvom tromjesečju ove godine bio 3,8 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit smanjena za čak 44 posto, što u upravi tog trgovačkog lanca tumače dvostruko većim investicijama. Za investicije je izdvojeno gotovo 13 milijuna eura, od čega više od polovice za obnovu postojećih prodajnih prostora, a znatna su bila i ulaganja u logistiku i informacijske tehnologije i sl.

Mercator u prvom kvartalu s manjim prihodom i dobitiTrgovački lanac Mercator je u prva tri mjeseca ove godine ostvario prihod od 605 milijuna eura te čistu dobit od 2,3 milijuna, objavio je u petak taj trgovački lanac, koji je u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihod Mercatora je u prvom tromjesečju ove godine bio 3,8 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit smanjena za čak 44 posto, što u upravi tog trgovačkog lanca tumače dvostruko većim investicijama.

Za investicije je izdvojeno gotovo 13 milijuna eura, od čega više od polovice za obnovu postojećih prodajnih prostora, a znatna su bila i ulaganja u logistiku i informacijske tehnologije i sl.

Kako se navodi u priopćenju o poslovanju u prvom tromjesečju ove godine, Mercator grupa je otkupom zemljišta započela izgradnju novog logističko-distributivnog centra, jedne od najvećih investicija u Sloveniji čija se ukupna vrijednost procjenjuje na sto milijuna eura.

Među razlozima za pad dobiti iz Mercatora navode i velika ulaganja u promidžbu i cjenovnu konkurentnost.

Iz Mercatora navode i kako su prihodi na hrvatskom tržištu pali zbog potpunog ukidanja prodajnog programa koji je prešao na Konzum, odnosno zbog konsolidacije unutar Agrokor koncerna, a na tržištu Slovenije i Srbije zbog izlaska iz nekih programa kao što su prodaja tekstila i kozmetike.

Mercator je 2015. završio sa 2,6 milijardi eura prihoda i 20 milijuna eura čiste dobiti te, nakon konsolidacije i ulaska u koncern Agrokor, više ne posluje s gubitkom. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik