Tender za "Bor" u junu

Bez autora
May 23 2016

Cilj tendera za izbor profesionalnog menadžmenta, koji će upravljati Rudarsko-topioničarskim basenom "Bor", jeste da se stabilizuje poslovanje najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata. Ujedno, biće to i priprema kompanije za privatizaciju. Ovo je rekao ministar rudarstva i energetike, koji navodi da će tender za izbor menadžmenta, koji će upravljati RTB, biti, najverovatnije, raspisan sledećeg meseca. Kako ukazuje, sličan model je primenjen u smederevskoj "Železari" i završio se uspešno po tu kompaniju.

Tender za Cilj tendera za izbor profesionalnog menadžmenta, koji će upravljati Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor", jeste da se stabilizuje poslovanje najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata. Ujedno, biće to i priprema kompanije za privatizaciju.

Ovo, za "Novosti", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i navodi da će tender za izbor menadžmenta, koji će upravljati RTB, biti, najverovatnije, raspisan sledećeg meseca.

Kako ukazuje Antić, sličan model je primenjen u smederevskoj "Železari" i završio se uspešno po tu kompaniju.

Govoreći o našim saznanjima da je američka korporacija "Friport" zainteresovana da preuzme upravljanje u RTB, Antić kaže da interesovanje kompanije, koja je jedna od najvećih rudarskih korporacija na svetu, svakako godi.

- Interesovanje za izbor menadžmenta koji će upravljati "Borom" je veliko, i tu su interes pokazale i druge velike svetske rudarske kompanije. Dakle, ukoliko "Friport" želi da preuzme vođenje RTB, moraće da na tenderu da najbolju ponudu - jasan je Antić.

Krajnji cilj angažovanja profesionalnog menadžmenta koji će upravljati RTB jeste neki oblik privatizacije borske kompanije, mada je o modelu promene vlasničke strukture rano govoriti.

- Mi bismo, naravno, imajući u vidu značaj koji RTB ima za Srbiju, ali i ulaganja koja su u prethodnom vremenskom periodu realizovana u Boru, najviše voleli da dobijemo respektabilnog strateškog partnera za Basen - naglašava ministar rudarstva.

- Za nas bi bilo najbolje da RTB ostane u većinskom vlasništvu Srbije, a da strateški partner, iz investicije od 350 miliona do 400 miliona evra, dobije manjinski paket akcija u našem najvećem proizvođaču bakra i zlata.

Zlato i bakar

Prema Antićevim rečima, ležište litijuma u Jadarskom basenu, kod Loznice, i nalazište bakra i zlata "Čukaru peki", nedaleko od Bora, nešto su najvrednije što Srbija ima u rudarstvu.

- Mi očekujemo od da će, u najskorijem periodu, početi pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata "Čukaru peki", kod Bora. Jer, na taj način, uz zapošljavanje velikog broja radnika i ogromne investicije, dobili bismo i sigurno snabdevanje sirovinama za novu, najsavremeniju topionicu u Boru - kaže ministar Antić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik