Četiri tvrtke žele postati strateški investitori Badela 1862

Bez autora
May 24 2016

Đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa iskazale su interes da postanu strateški investitori u društvu Badel 1862, priopćila je u utorak uprava te kompanije za proizvodnju pića. Te tvrtke javile su se na Badelov poziv za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe. Poziv strateškim investitorima objavljen je 11. svibnja ove godine, a rok za njihovu dostavu ponuda bio je 23. svibnja.

Četiri tvrtke žele postati strateški investitori Badela 1862Đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa iskazale su interes da postanu strateški investitori u društvu Badel 1862, priopćila je u utorak uprava te kompanije za proizvodnju pića.

Te tvrtke javile su se na Badelov poziv za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe. Poziv strateškim investitorima objavljen je 11. svibnja ove godine, a rok za njihovu dostavu ponuda bio je 23. svibnja.

Međuresorno Povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Badel 1862 na svojoj sjednici održanoj u utorak otvorilo je četiri pisma namjere, utvrdivši ako su interes za ulaganje u tu tvrtku iskazali đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa.

Ta četiri ponuditelja, navodi se u priopćenju Uprave Badela, ulaze u daljnji postupak za odabir strateškog investitora društva u okviru postupka predstečajne nagodbe, a o čemu će se redovito informirati javnost. Odabrani strateški investitori zajedno bi s Upravom Badela trebali utvrditi potrebne mjere financijskog i operativnog restrukturiranja kompanije.

U pozivu strateškim investitorima stajalo je kako Uprava Badela pridržava pravo komunicirati potencijalne strateške investitore prema svom odabiru, bez posebnog obrazloženja, kao i da ima pravo na konačan odabir strateškog investitora koji će se uključiti u postupak predstečajne nagodbe i s kojim će se utvrditi mjere financijskog i operativnog restrukturiranja Badela 1862.

Inače, taj proizvođač vina i alkoholnih pića prošlu je godinu završio s neto dobiti od 11,8 milijuna kuna, nakon šest godina gubitaka. Uprava u financijskom izvješću napominje kako je Badel 1862 u prošloj godini još uvijek poslovao u uvjetima predstečajne nagodbe, ali i kako je "tijekom 2015. godine provedba usvojenog programa restrukturiranja (Badel Restructuring Concept - BRC) dovršena po svim elementima plana koji ne ovise o preduvjetu sklapanja predstečajne nagodbe i to vlastitim snagama".

Po podacima iz financijskog izvješća, Badel 1862 je prošle godine ostvario poslovne prihode u iznosu 314 milijuna kuna, što je 10 posto više nego godinu ranije. Pritom su prihodi od prodaje porasli za 5 posto, na 296,2 milijuna kuna.

Povećanje ukupnih prihoda generirano je rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od 4 posto, a u izvozu od čak 18 posto u odnosu na 2014. godinu.

Cijena dionice Badela 1862 na Zagrebačkoj burzi u utorak oko 13 sati bila je u plusu 12,77 posto, dosegnuvši 21,99 kuna, što je njezina najviša razina od početka ožujka. Njome je do tada ostvareno 76.000 kuna prometa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik