Poslovanje BH Airlinesa ekonomski nije održivo

Bez autora
May 24 2016

Poslovanje BH Airlinesa nije ekonomski održivo, a Vlada Federacije BiH, radi pitanja kao što je redovna isplata penzija, tužbe državnih službenika, rješavanje pitanja boraca i drugih budžetskih opterećenja, nije u mogućnosti finansirati kompaniju koja bi trebala biti komercijalna, istakli su danas iz Ureda federalnog premijera. Svaki pokušaj da se nađe rješenje i pronađu strani partneri završio je potrebom za djelimičnim finansiranjem iz budžeta Federacije BiH, što više nije moguće, istaknuto je. Stečajni postupak teče, a pokrenulo ga je JP Aerodrom Sarajevo, što bi, kako je istaknuto, uradio bilo koji povjerenik u ovom slučaju. U svakoj godini postojanja BH Airlinesa, odnosno od 2005. godine do danas, iskazan je gubitak i subvencionirano je poslovanje ove kompanije s više desetaka miliona KM.

Poslovanje BH Airlinesa ekonomski nije održivoPoslovanje BH Airlinesa ekonomski nije održivoPoslovanje BH Airlinesa nije ekonomski održivo, a Vlada Federacije BiH, radi pitanja kao što je redovna isplata penzija, tužbe državnih službenika, rješavanje pitanja boraca i drugih budžetskih opterećenja, nije u mogućnosti finansirati kompaniju koja bi trebala biti komercijalna, istakli su danas iz Ureda federalnog premijera na molbu za komentar posljednjih dešavanja s radnicima ove kompanije, uključujući najavu mogućeg štrajka glađu.

"Svaki pokušaj da se nađe rješenje i pronađu strani partneri završio je potrebom za djelimičnim finansiranjem iz budžeta Federacije BiH, što više nije moguće", istaknuto je.

Stečajni postupak teče, a pokrenulo ga je JP Aerodrom Sarajevo, što bi, kako je istaknuto, uradio bilo koji povjerenik u ovom slučaju.

"U svakoj godini postojanja BH Airlinesa, odnosno od 2005. godine do danas, iskazan je gubitak i subvencionirano je poslovanje ove kompanije s više desetaka miliona KM. U proteklom periodu Vlada Federacije BiH se fokusirala na rješenja, odnosno na zbrinjavanje uposlenih BH Airlinesa. Vlada je postigla dogovor s JP Aerodrom Sarajevo o preuzimanju do 50 uposlenika BH Airlinesa, što je bio realni kapacitet ovog javnog preduzeća", rečeno je iz Ureda premijera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik