Dogovoren kredit od MMF-a vrijedan 550 milijuna eura

Bez autora
May 24 2016

Nakon višednevne posjete delegacije MMF-a Bosni i Hercegovini i susreta sa entitetskim i državnim ministarstvima finansija, u Sarajevu je održana 4. sjednica Fiskalnog vijeća BiH kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH i na kojoj je usaglašeno Pismo namjere za novi Prošireni aranžman sa MMF-om. Sjednici Fiskalnog vijeća BiH prisustvovala je delegacija MMF-a predvođena šefom Misije MMF-a za BiH. Tokom sastanka, razmatrani su elementi Pisma namjere u vezi sa novim Proširenim aranžmanom i sa delegacijom MMF-a je postignut sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog Proširenog aranžmana u iznosu od oko 550 miliona eura. Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu.

Dogovoren kredit od MMF-a vrijedan 550 milijuna euraNakon višednevne posjete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Bosni i Hercegovini i susreta sa entitetskim i državnim ministarstvima finansija, u Sarajevu je održana 4. sjednica Fiskalnog vijeća BiH kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i na kojoj je usaglašeno Pismo namjere za novi Prošireni aranžman (EFF) sa MMF-om.

Sjednici Fiskalnog vijeća BiH prisustvovala je delegacija MMF-a predvođena šefom Misije MMF-a za BiH Nadeemom Ilahijem. Tokom sastanka, razmatrani  su elementi Pisma namjere u vezi sa novim Proširenim aranžmanom i sa delegacijom MMF-a je postignut sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog Proširenog aranžmana u iznosu od oko 550 miliona eura. Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu.

Predstavnici svih nivoa vlasti su potcrtali prijedloge koji su fokusirani na pomoć privrednicima i na ekonomski razvoj. S tim u vezi, ekonomski program podržan u okvirima EEF-a ima tri glavna cilja, a to su unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te

povećanje potencijala za rast ekonomije, zatim smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine administrativnog aparata i unapređenje kvaliteta javne potrošnje, kao i očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta.

Saglasili su se da će novi aranžman sa MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i da kompletan aranžman mora biti propraćen reformama, odnosno služiti kao podrška implementaciji Reformske agende.

Prošireni aranžman će imati i ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći, jer Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva za provođenje reformi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik