Promocija Trstenika kroz projekat "Srpska slagalica"

Bez autora
May 24 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će ove nedelje, u okviru projekta "Srpska slagalica", biti predstavljena opština Trstenik, u kojoj se na najbolji način ogleda spoj tradicionalnog i savremenog.U saopštenju se navodi da industrijski razvoj ove opštine napreduje zahvaljujući stranim ulaganjima iz Hrvatske i Austrije, a tradicija u gajenju povrća, voća, vinove loze i cveća zamajac su razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije u tom kraju.

Promocija Trstenika kroz projekat "Srpska slagalica"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će ove nedelje, u okviru projekta "Srpska slagalica", biti predstavljena opština Trstenik, u kojoj se na najbolji način ogleda spoj tradicionalnog i savremenog.

U saopštenju se navodi da industrijski razvoj ove opštine napreduje zahvaljujući stranim ulaganjima iz Hrvatske i Austrije, a tradicija u gajenju povrća, voća, vinove loze i cveća zamajac su razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije u tom kraju.

Trstenik je opština sa sertifikatom BFC i svojim povoljnim poslovnim okruženjem pruža logističku podršku investitorima, predvidiv poslovni ambijent i finansijske povlastice kao što su umanjenje naknade za građevinsko zemljište i dodatne subvencije za razvoj infrastrukture.

U zgradi Opštinske uprave, koja je sazidana 1935. godine i do danas nije bitnije menjala izgled, investitorima je olakšano dobijanje svih potrebnih dozvola, uz poziv da budu deo poslovne zajednice koju čine 370 privrednih društava i 1.150 preduzetnika u metalskoj, drvnoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji i trgovini.

Arheološki lokaliteti iz doba neolita i starog Rima, srednjovekovni manastiri Ljubostinja i Veluće i čuveno utvrđenje Jerinin grad, značajne su turističke i kulturološke znamenitosti.

Kvalitetno obrazovanje sa tradicijom dugom 200 godina, brojne kulturno-turističke manifestacije i blizina turističkih centara veliki su potencijal za razvoj kulturnog i etno turizma.

Istovremeno, kulturnom manifestacijom “Jefimijini dani”, dugom 45 godina, čuva se sećanje na monahinju Jefimiju, prvu srpsku pesnikinju, koja je posle smrti svoga supruga Despota Uglješe život i rad posvetila manastiru Ljubostinja, a njenu “Pohvalu knezu Lazaru” u porti tog manastira svakog juna govore poznate glumice.

Meštani te varoši, smeštene u srcu Srbije, tvrde da svi putevi vode ka Trsteniku, parafrazirajući čuvenu rečenicu starih Rimljana, a do ovog mesta se može stići i sportskim avionom.

Takođe, citiraju i čuvenog pisca Dobricu Ćosića, rođenog u obližnjem selu Velika Drenova, koji je govorio da su “prijatelji rod koji čovek po duši izabira”, a “večne samo one ljubavi koje se ne događaju”.

Ćosić, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca, romansijer, esejista, svedok velikih političkih i društvenih dešavanja svog vremena, „otac nacije“ i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije, govorio je da ,,ako jedan narod nema velike knjige o sebi, to je dokaz da nema ništa”.

Ovaj tvorac antologijskih dela ,,Koreni” i “Vreme smrti”, “Daleko je sunce”, “Deobe”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti” o svom narodu je rekao da je „ narod slobode i pravde" i da mu je to “duša i misao”, kao i da se “poštovanje mučno stiče i ne nasleđuje se kao imanje.”

O jelima tog kraja – kupusniku i bozi, kao i receptima za njihovu pripremu možete pročitati na sajtu www.serbianpuzzle.rs.

Kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema, poput istorije, kulture, investicija i gastronomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik