Socijalni program za Resavicu

Bez autora
May 24 2016

Zaposleni u Rudnicima podzemne eksploatacije Resavica će se od danas do 6. juna izjašnjavati za jednu od tri opcije socijalnog programa za dobrovoljni odlazak iz preduzeća. U devet jamskih rudnika u sastavu Resavice ima 4.100 zaposlenih, od kojih su 2.900 rudari. Socijalni program je deo reformi za oporavak preduzeća, čiji dugovi premašuju 11 milijardi dinara. Zaposlenima su, prema rečima predsednik sindikata, ponuđene tri opcije socijalnog programa. Prva opcija je 200 evra po godini radnog staža, druga je 30 odsto zarade, pomnoženo sa brojem godina, a treća je isplata šest prosečnih plata u Srbiji.

Socijalni program za ResavicuZaposleni u Rudnicima podzemne eksploatacije Resavica će se od danas do 6. juna izjašnjavati za jednu od tri opcije socijalnog programa za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

U devet jamskih rudnika u sastavu Resavice ima 4.100 zaposlenih, od kojih su 2.900 rudari. Socijalni program je deo reformi za oporavak preduzeća, čiji dugovi premašuju 11 milijardi dinara.

Zaposlenima su, prema rečima predsednik sindikata Nebojše Milenkovića, ponuđene tri opcije socijalnog programa.

Prva opcija je 200 evra po godini radnog staža, druga je 30 odsto zarade, pomnoženo sa brojem godina, a treća je isplata šest prosečnih plata u Srbiji.

Socijalni program će biti ponuđen svim radnicima, s tim što direktori i poslodavac zadržavaju pravo da ljudima koji su neophodni za normalno odvijanje tehnoloških procesa ne omoguće uzimanje socijalnog programa, izjavio je Milenković.

On je ocenio da rudari ne mogu biti višak, navodeći da socijalni program ne treba da se odnosi na njih.

U praksi je dokazano da u jamama nemamo višak radnika i da nam je u nekima potreban određen broj rudara da bi se povećala proizvodnja i tehnološki proces odvijao normalno i bezbedno.

Zato je stav sindikata i rukovodstva Resavice da rudari ne mogu biti višak i da na njih socijalni program ne treba da se odnosi, rekao je Milenković. On je dodao da ne očekuje značajan odziv radnika, navodeći kao razlog nizak iznos otpremnine.

Mislim da 200 evra po godini radnog staža nije adekvatna i realna ponuda. U Kolektivnom ugovoru imamo član po kome možemo da pregovaramo o visini otpremnine u slučaju da neko bude proglašen za tehnološki višak, izjavio je Milenković.

Rudnici Resavica su jedno od zaštićenih preduzeća koje će vlada dotirati do kraja godine. Za te namene su u budžetu obezbeđene 4,4 milijarde dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik