U maju počinje rast međugodišnje inflacije

Bez autora
May 24 2016

Međugodišnja inflacija u Srbiji će u maju otpočeti rast koji će početkom sledeće godine stići u granice cilja, nakon čega bi trebalo da se stabilizuje na nivou od nešto iznad tri odsto, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije.Ona je na predstavljanju izveštaja o inflaciji za maj 2016. navela da je aktuelno kretanje inflacije ispod donje granice cilja posledica niskih cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda. Podsetivši da je u aprilu međugodišnja inflacija iznosila 0,4 odsto ona je ukazala da su na njen pad uticale i cene voća i povrća, kao i dezinflatorni pritisci iz zemalja zone evra i agregatna tražnja.

U maju počinje rast međugodišnje inflacijeU maju počinje rast međugodišnje inflacije Međugodišnja inflacija u Srbiji će u maju otpočeti rast koji će početkom sledeće godine stići u granice cilja, nakon čega bi trebalo da se stabilizuje na nivou od nešto iznad tri odsto, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je na konferenciji za novinare, na predstavljanju izveštaja o inflaciji za maj 2016. navela da je aktuelno kretanje inflacije ispod donje granice cilja posledica niskih cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Podsetivši da je u aprilu međugodišnja inflacija iznosila 0,4 odsto Tabaković je ukazala da su na njen pad uticale i cene voća i povrća, kao i dezinflatorni pritisci iz zemalja zone evra i agregatna tražnja.

Predstavljajući inflatorna očekivanja kod tržišnih učesnika, Tabaković je navela da finansijski sektor očekuje da će se inflacija u ovoj godini kretati oko 2,5 do 2,8 odsto, dok su očekivanja privrede niža i iznose dva procenta.

Stanovništvo po pravilu ima nešto viša inflaciona očekivanja koja iznose pet procenata što je, kako je istakla u granicama cilja.

Povećana neizvesnost u medjunarodnom finansijskom tržištu krajem prošle godine, imala je depricijacioni efekat na dinar, rekla je Tabaković dodajući da je, s druge strane, znatno bolji izvozni rezultat i priliv stranih direktnih investicija doprinosio ublažavanju tih pritisaka.

- Očekujemo da će ublažavanju tih pritisaka doprineti i aktuelna kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu koja su se odrazila na poboljšanje premije rizika Srbije koja je smanjena za 64 bazna poena na 267 baznih poena - rekla je Tabaković.

Tabaković je istakla da će NBS pomno pratiti kretanja na eksternim finansijskim i robnim tržištima kako bi monetarnu politiku prilagodjavala funkciji održanja finsijske stabilnosti, ističući da neće po svaku cenu ići na snižavanje referentne kamatne stope, već će odluke donositi u skladu sa kretanjima na međunarodnim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik