Razvoj infrastrukture uslov za privredni rast

Bez autora
May 24 2016

Ministarstvo finansija organizovalo je sastanak na temu upravljanja javnim investicijama. Na sastanku je predstavljen koncept unapređenja sistema javnih investicija, kao i primene daljih neophodnih koraka i koordinacije i podrške donora na uspostavljanju tog sistema.Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva finansija, učestvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i organa javne uprave. Ministar finansija je u uvodnoj reči predstavio presek stanja u planiranju i realizaciji kapitalnih investicija i istakao važnost razvoja putne, železničke i energetske infrastrukture.

Razvoj infrastrukture uslov za privredni rastMinistarstvo finansija organizovalo je danas sastanak na temu upravljanja javnim investicijama. Na sastanku je predstavljen koncept unapređenja sistema javnih investicija, kao i primene daljih neophodnih koraka i koordinacije i podrške donora na uspostavljanju tog sistema.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva finansija, učestvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i organa javne uprave.

Ministar finansija Dušan Vujović je u uvodnoj reči predstavio presek stanja u planiranju i realizaciji kapitalnih investicija i istakao važnost razvoja putne, železničke i energetske infrastrukture. Razvoj infrastrukture Srbija je postavila pred sobom kao prioritet jer je to jedan od glavnih uslova za stimulisanje privrednog rasta.

Govoreći o neophodnosti sagledavanja i usklađivanja svih podsistema radi uspostavljanja efikasnijeg sistema planiranja i izvršenja kapitalnih projekata, Vujović je ukazao na važnost koordinacije i saradnje institucija u ovom procesu pre svega sa finansijskog i fiskalnog aspekta.

Konsultant USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, profesor Edgardo Mimica, predstavio je okvir za upravljanje javnim investicijama koji je izrađen za Srbiju, a koji obuhvata sve projekte javnih investicija koje kreiraju i sprovode državni organi, uključujući projekte javnih preduzeća, javno-privatnog partnerstva i projekte koji finansiraju međunarodne finansijske institucije a koji zahtevaju finansiranje ili sufinansiranje iz budžeta Republike Srbije.

On je rekao da je predinvesticiona tj. pripremna faza projektnog ciklusa veoma važna i dodao da efikasni sistemi za identifikaciju i odabir projekata služe kao mehanizam kojim se sprečava da se budžetiraju neadekvatni i nespremni projekti.

Skupu se obratio i Nenad Ivanišević, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, koji je govorio o ciljevima i ključnim elementima Uredbe o kapitalnim projektima. Ovu Uredbu izrađuje Ministarstvo finansija u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik