Aktiva slovenskih banaka u prvom kvartalu pala na 37 milijardi eura

Bez autora
May 25 2016

Slovenske banke u prvom su kvartalu ostvarile 146 milijuna eura dobiti prije oporezivanja. Povećani su neto nekamatni prihodi, a manje je bilo otpisa i rezervacija, objavila je Banka Slovenije. Aktiva bankarskog sustava u prvom je kvartalu zabilježila daljnji pad, ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem ožujka dosegla 37 milijardi eura. Likvidnost i kapitalna adekvatnost i dalje su zadovoljavajući, ali postoje razlike među bankama.

Aktiva slovenskih banaka u prvom kvartalu pala na 37 milijardi euraSlovenske banke u prvom su kvartalu ostvarile 146 milijuna eura dobiti prije oporezivanja. Povećani su neto nekamatni prihodi, a manje je bilo otpisa i rezervacija, objavila je Banka Slovenije, a prenosi rtvslo.si.

Aktiva bankarskog sustava u prvom je kvartalu zabilježila daljnji pad, ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem ožujka dosegla 37 milijardi eura. Likvidnost i kapitalna adekvatnost i dalje su zadovoljavajući, ali postoje razlike među bankama.

Međugodišnji pad opsega kreditiranja poduzeća u ožujku je iznosio 12,8 posto dok je prije godinu dana bio 19-postotan što u Banci Slovenije pripisuju lošijoj kreditnoj sposobnosti tvrtki.

Rast kredita stanovništvu je ostao nizak, ali pozitivan, na 0,5 posto. Niska zaduženost kućanstava, niske kamatne stope i povoljne cijene nekretnina doprinose rastu kredita stanovništvu koji je u ožujku iznosio 1,4 posto. Pad nenamjenskih kredita i dalje usporava, a u ožujku je iznosio 1 posto.

Ulozi tvrtki i dalje rastu, u prvom su kvartalu bili viši za 318 milijuna eura, od čega više od polovine otpada na velike domaće banke. Zbog niskih kamatnih stopa bilo je manje kratkoročnih i dugoročnih depozita budući da klijenti novac uglavnom ostavljaju na računu i nisu ga spremni vezati.

Kvaliteta kreditnog portfelja banaka se poboljšava. Udjel loših kredita, čija otplata kasni više od 90 dana, u prvom je kvartalu pao na 8,2 posto, što je dva postotna boda manje nego krajem 2015.

Prema široj definiciji Europske bankarske agencije, koja među neprihodujuće kredite uključuje i restrukturirana potraživanja još neko vrijeme nakon što su dužnici počeli redovno oplaćivati dug, udio loših kredita je u prvom kvartalu iznosio 10,8 posto i dalje pada.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik