Počela gradnje Moračice

Bez autora
May 25 2016

Zvanično je počela gradnja mosta Moračica na trasi dionice autoputa Bar - Boljare. Radovi će biti obavljeni kvalitetno i u ugovorenom roku, najavili su ministar saobraćaja i pomorstva i otpravnik poslova kineske ambasade. Isto vjeruje i generalni direktor kompanije CRBC za Crnu Goru Gao. Izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, nazahtjevnijeg objekta na trasi prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, predstavlja pomak sa pripremnih na glavne radove, saopštio je menadžer projekta u kompaniji China Road and Bridge Corporation, Wang Hongbo.

Počela gradnje MoračiceZvanično je počela gradnja mosta Moračica na trasi dionice autoputa Bar - Boljare. Radovi će biti obavljeni kvalitetno i u ugovorenom roku, najavili su ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i otpravnik poslova kineske ambasade, Cang Sian. Isto vjeruje i generalni direktor kompanije CRBC za Crnu Goru Gao Liang.

Izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, nazahtjevnijeg objekta na trasi prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, predstavlja pomak sa pripremnih na glavne radove, saopštio je menadžer projekta u kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), Wang Hongbo. On je kazao da to ujedno predstavlja i početak radova na autoputu Bar-Boljare.

„Danas smo izlili beton za treći stub mosta Moračica. Do danas smo dobili građevinsku dovolu za tunel Vjeternik i most Moračica, koji je jedan od važnijih objekata na cijelom autoputu“, rekao je Hongbo.

Most je dugačak 960 metara, a najveća visina stuba će iznositi 161 metar.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, koji je posjetio kamp Moračica i prisustvovao izlivanju betona temeljnih jama istoimenog mosta, naveo je da je danas značajan dan u realizaciji projekta izgradnje autoputa.

„Kada su u pitanju ključni objekti na trasi ove dionice autoputa, onda je ugradnja privih kubika betona poseban događaj. Ovo se danas ne bi moglo uraditi da nije rađeno naporno svih ovih prethodnih mjeseci“, kazao je Brajović. Vlada, prema njegovim riječima, kao odgovoran investitor veoma ozbiljno i oprezno prilazi realizaciji takvog posla.

„To znači da vodimo računa o svakom detalju, jer ne želimo ništa da prepustimo slučaju“, saopštio je Brajović.On je dodao da je izvođač radova, u stalnoj komunikaciji sa inženjerom, upravljačem projekta, implementacionom jedinicom i državnim komisijama, pripremio glavni projekat koji je Državna reviziona komisija pozitivno ocijenila.

„Nakon toga smo aplicirali za građevinsku dozvolu, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo. Kada se to završilo, Državna komisija za tehnički pregled je morala da pogleda pripremljene radove, nakon čega je moglo da se pristupi betoniranju“, objasnio je Brajović. On je rekao da je temeljna jama dimenzija 26 puta 33 metra.

„To je kao zgrada čija je osnova površine 858 metara kvadratnih, a visina 8,5 metara“, precizirao je Brajović. On je dodao da je dobijena građevinska dozvola i za tunel Vjeternik, dok su za tunel Kosman i otvorenu trasu odmah iza mosta Moračica predati glavni projekti za reviziju.

„Do sada su date saglasnosti za 54 podizvođača, gdje je 68 kompanija, od kojih su 62 iz Crne Gore. Jedan tako širok front angažovanih crnogorskih podizvođača samo daje sigurnost da će i više od 30 odsto podizvođača biti angažovano na autoputu“, rekao je Brajović. On je, na pitanje da li će radovi biti završeni u roku, odnosno u maju 2019. godine, kazao da očekuje da će tako biti.

Na pitanje ko će snositi konsekvence usljed eventualnog kašnjenja završetka radova, Brajović je odgovorio da će to biti CRBC.

„Mnogim zaštitama smo se obezbijedili da naplaćujemo penale i kazne ako dođe o prekoračenja rokova usljed grešaka izvođača radova“, naveo je Brajović. On je, ipak, kazao da je kineska kompanija do sada uradila mnogo sličnih projekata i da očekuje da će uspješno završiti i ovaj u Crnoj Gori.

Generalni direktor CRBC, Gao Liang, saopštio je da današnjim izlivanjem betona počinju glavni radovi.

„Ovaj projekat nije naš prvi projekat, niti posljednji. U naredne tri godine ćemo završiti projekat. Ako nam ne vjeruejte, vidimo se na kraju projekta“, kazao je Liang.

Glavni projektant idejnog projekta, Mladen Ulićević, saopštio je da je na Građevinskom fakultetu, u toku izrade idejnog projekta za dionicu autoputa Smokovac-Uvač, organizovan interni konkurs gdje su sve kolege bile u mogućnosti da ponude rješenja.

„Nakon toga je reviziona komisija odabrala tri rješenja koja su dalje razrađena do nivoa idejnog projekt. U toku tendrske procedure i pregovora sa kineskim partnerom, CRBC je odabrala naše rješenje za dalju razradu“, kazao je Ulićević. On je rekao da je osnovna ideja bila da most Moračica, iako grandiozan, bude što je moguće više jednostavan i da se na „bezbolan“ način utopi u ambijent.

„U toku izrade glavnog projekta, za šta je bio zadužen CRBC, imali smo jako dobru saradnju. I u funkciji predsjednika Državne revizione komisije mogu da potvrdim da je glavni projekat mosta Moračica urađen po najvišim svjetskim standardima“, zaključio je Ulićević.

Gradnja prioritetne dionice, Smokovac - Uvač - Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona euro. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Iz CRBC-a su ranije saopštili da će dio trase autoputa od Uvača do Mateševa biti promijenjen, jer je prilikom izrade geodetskih podloga uočeno odstupanje u odnosu na podloge iz idejnog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik