Akcionari Instituta nadaju se u pregovore s Norvežanima

Bez autora
May 25 2016

Udruženje akcionara zaposlenih i bivših radnika Instituta „Simo Milošević“ smatra da više nema vremena za neuspjele tendere i polaže veliku nadu u najavljene pregovore s norveškim investicionim fondovima, saopštili su njegovi predstavnici. Iz Udruženja su kazali da Institut, nakon raskida ugovora s britansko-američkim konzorcijumom International Wellness Group, i dalje radi pod različitim opterećenjima i u veoma nepovoljnom poslovno-tržišnom ambijentu, obavljajući humanu djelatnost posvećenu multidisciplinarnom liječenju i rehabilitaciji pacijenata iz zemlje i inostranstva.

Akcionari Instituta nadaju se u pregovore s NorvežanimaUdruženje akcionara zaposlenih i bivših radnika Instituta „Simo Milošević“ smatra da više nema vremena za neuspjele tendere i polaže veliku nadu u najavljene pregovore s norveškim investicionim fondovima, saopštili su njegovi predstavnici.

Iz Udruženja su kazali da Institut, nakon raskida ugovora s britansko-američkim konzorcijumom International Wellness Group (IWG), i dalje radi pod različitim opterećenjima i u veoma nepovoljnom poslovno-tržišnom ambijentu, obavljajući humanu djelatnost posvećenu multidisciplinarnom liječenju i rehabilitaciji pacijenata iz zemlje i inostranstva.

„Nakon četiri neuspjela tendera i devet godina čekanja pravog investitora, postaje sve neophodnije ulaganje u terapijske i smještajne kapacitete, ali i nastavak edukacije kadra savremenim metodama u ovoj oblasti medicine“, rekli su iz Udruženja akcionara, prenosi Radio Jadran.

Oni su dodali da ih informacija, koju je saopštio predsjednik Tenderske komsije Branko Vujović, da postoji interesovanje norveških investicionih fondova za Institut, raduje.

„Treba po svaku cijenu podržati tu inicijativu, s obzirom na to da su Norvežani pokazali veliko razumijevanje za okolnosti u kojima Institut radi i ostali odani pacijenti već punih 40 godina. To je dovoljna garancija da se radi o ozbiljnim investitorima koji veoma dobro poznaju ne samo Institut, nego i Herceg Novi i širu okolinu“, kazali su predstavnici Udruženja.

Oni su naveli da su zadovoljni što je Vujović svjestan da Institut ne čine samo objekti i smještaj, već oko 700 radnika, koji trenutno obavljaju sve zadatke koje pred njih postavljaju standardi stranog tržišta u rehabilitaciji pacijenata.

„Takvih je primjera malo, ne samo u Crnoj Gori. Takva poslovna tradicija stvarana decenijama na principima samofinansiranja, koja je održala Institut na nestabilnom tržištu, zaslužuje veliko uvažavanje. Zato polažemo nadu u najavljene pregovore sa norveškim investicionim fondovima i spremni smo da damo svoj doprinos“, rekli su predstavnici Udruženja.

Oni su dodali da se ispostavilo da investitore ne treba tražiti svuda po svijetu, jer se oni nalaze tu, pored nas.

„Dosadašnje višedecenijsko iskustvo u poslovanju sa partnerima iz Norveške, garancija je uspješnosti, tako da rizik od propadanja još jednog tendera skoro da ne postoji. Uostalom, nema više vremena za neuspjele tendere“, poručili su iz Udruženja.

Vujović je ranije saopštio da će Institut nakon prestanka važenja ugovora sa IWG-om ostati u državnom vlasništvu, ali da je neizvjesno da li će peti put biti ponuđen na tenderu.

On je dodao i da je bilo pregovora sa norveškim fondovima u vezi privatizacije Instituta, ali da interesovanje još nije zvanično.

Tenderska komisija je prošle sedmice raskinula ugovor za Institut, jer IWG nije ispunila ugovorne obaveze.

Ugovor za Institut u novembru su potpisali predstavnici Vlade i IWG-a, jedine kompanije koja je dostavila ponudu na četvrti tender za prodaju 56,48 odsto državnih akcija Instituta. IWG kje za Institut ponudila nešto više od deset miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik