Na Jadranu postavljen treći bitcoin bankomat u Hrvatskoj

Bez autora
May 25 2016

Rijeka je ovih dana dobila svoj prvi bitcoin bankomat, koji je postavljen na rivi u Botelu Marina. U suradnji s tvrtkom bitKonz101, postavili su ga Dunja Despot i Ivan Šimurina, koji je prvi takav bankomat postavio u Zagrebu, 2014. godine. Bitcoinom – decentarliziranom digitalnom valutom trenutno se u svijetu koristi više od 2 milijuna ljudi, a prema nedavno objavljenom istraživanju u medijima, bitcoine koristi već 25000 tisuća Hrvata, uglavnom za online plaćanja. Dvosmjerni bitcoin bankomat, koji je nakon Zagreba i Splita, sada dostupan i građanima Rijeke, omogućuje kupovinu bitcoina za kune, ali i obrnuto, prodaju bitcoina za kune.

Na Jadranu postavljen treći bitcoin bankomat u HrvatskojRijeka je ovih dana dobila svoj prvi bitcoin bankomat, koji je postavljen na rivi u Botelu Marina. U suradnji s tvrtkom bitKonz101, postavili su ga Dunja Despot i Ivan Šimurina, koji je prvi takav bankomat postavio u Zagrebu, 2014. godine.

Bitcoinom – decentarliziranom digitalnom valutom trenutno se u svijetu koristi više od 2 milijuna ljudi, a prema nedavno objavljenom istraživanju u medijima, bitcoine koristi već 25000 tisuća Hrvata, uglavnom za online plaćanja.

Dvosmjerni bitcoin bankomat, koji je nakon Zagreba i Splita, sada dostupan i građanima Rijeke, omogućuje kupovinu bitcoina za kune, ali i obrnuto, prodaju bitcoina za kune.

Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički, ne postoji u tiskanom izdanju i nije kontroliran od strane države ili bilo kojeg tijela. Bitcoin je stoga prvi primjer tzv. kriptovalute. Danas za bitcoin u svijetu može kupiti gotovo sve, od Lamborghinija do 20% jeftinijih aviokarata.

Zbog jednostavnosti i niske cijene transakcija popularnost bitcoina sve više raste, a budući da kod bitcoina nema inflacije sve više ljudi se odlučuje za ovaj oblik štednje.

Trenutno je na svijetu postavljeno oko 500 bitcoin bankomata. U susjednoj Sloveniji već ih je 11, a Rijeka je treći grad u Hrvatskoj koji ima svoj BTM, u Botelu Marina.

Botel Marina je brod koji je istovremeno hotel, restoran i noćni klub s raznovrsnim sadržajima, otvoren od 0 do 24.

Kako su bitcoini zapravo digitalna gotovina, turisti koji ih imaju će moći odmah zamijeniti nešto bitcoina za kune, a neki od njih će možda upravo zbog toga posjetiti Botel Marinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik