HPB snižava kamatne stope na kredite građana

Bez autora
May 25 2016

Hrvatska poštanska banka najavila je u srijedu da od 1. srpnja snižava kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatom u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa, i to za 0,09 i 0,30 postotnih bodova. Iz HPB-a navode kako će od 1. srpnja ove godine kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,30 postotnih, a za kredite u kunama za 0,09 postotnih bodova u odnosu na sadašnje uvjete. Podsjećaju i da je riječ o šestom snižavanju kamatnih stopa na kredite građana u posljednje dvije i pol godine, tijekom kojih je, uključujući promjenu koja će vrijediti od 1. srpnja, HPB snizila kamatne stope na kredite od 1,09 do 1,39 postotnih bodova, ovisno o vrsti kredita.

HPB snižava kamatne stope na kredite građanaHrvatska poštanska banka (HPB) najavila je u srijedu da od 1. srpnja snižava kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatom u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa, i to za 0,09 i 0,30 postotnih bodova.

Iz HPB-a navode kako će od 1. srpnja ove godine kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,30 postotnih, a za kredite u kunama za 0,09 postotnih bodova u odnosu na sadašnje uvjete.

Podsjećaju i da je riječ o šestom snižavanju kamatnih stopa na kredite građana u posljednje dvije i pol godine, tijekom kojih je, uključujući promjenu koja će vrijediti od 1. srpnja, HPB snizila kamatne stope na kredite od 1,09 do 1,39 postotnih bodova, ovisno o vrsti kredita. 

Prema podacima HPB-a, od prvog dana sprnja će, primjerice, kamatna stopa na stambene kredite uz valutnu klauzulu iznositi 4,52 umjesto sadašnjih 4,82 posto, dok će na kunske stambene kredite pasti s 5,45 na 5,36 posto.

Kod tzv. stambenih zelenih kredita uz valutnu klauzulu kamatna stopa iznosit će 4,02 umjesto 4,32 posto, a za zelene kunske kredite HPB će primjenjivati kamatne stope od 4,86 umjesto sadašnjih 4,95 posto.

Kamatna stopa na nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu snižava se sa 7,86 na 7,56 posto, dok će za kunske kredite vrijediti nova kamata od 8,40 posto, umjesto sadašnje stope od 8,49 posto.

Iz Hrvatske poštanske banke navode i kako su u nepunih pet mjeseci ove godine odobrili gotovo 700 milijuna kuna kredita građanima, što predstavlja rast od čak 170 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Najveći se rast bilježi kod stambenih kredita - od početka 2016. ta je banka odobrila 361 milijun kuna stambenih kredita dok je u istom razdoblju prošle godine plasirano oko 60 milijuna kuna ove vrste kredita. Takav rast pripisuju svojoj ponudi kredita za refinanciranje kredita drugih banaka.

Kamatne stope na kredite HPB određuje temeljem nacionalne referentne kamatne stope, koja predstavlja prosječni trošak financiranja bankarskog sektora. Tu stopu izračunava Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi podataka o visini troška financiranja koje Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) dostavljaju sve banke u Hrvatskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik