Prva transverzala koštat će 215 miliona maraka

Bez autora
May 25 2016

Prema preciznoj procjeni koju je uradio Zavod za izgradnju KS, izgradnja dijela Prve transverzale od Kranjčevićeve ulice do vogošćanskog naselja Hotonj, u dužini od 5,08 kilometara koštat će približno 215 miliona KM. Ovaj dokument bi se trebao naći na jednoj od narednih sjednica Vlade KS koja će dati svoje mišljenje i vjerovatno odlučiti koja od pet poddionica na ovoj trasi će prva doći na red. Kako su kazali u Ministarstvu saobraćaja KS, procjena troškova je rađena prema poddionicama, a u obzir su uzeti orijentacioni građevinski troškovi izgradnje koji iznose 163,6 miliona KM i troškovi rješavanja imovinskopravnih odnosa od 51,9 miliona KM.

Prva transverzala koštat će 215 miliona marakaPrema preciznoj procjeni koju je uradio Zavod za izgradnju KS, izgradnja dijela Prve transverzale od Kranjčevićeve ulice do vogošćanskog naselja Hotonj, u dužini od 5,08 kilometara koštat će približno 215 miliona KM, saznaje "Avaz".

Odluka Vlade

Ovaj dokument bi se trebao naći na jednoj od narednih sjednica Vlade KS koja će dati svoje mišljenje i vjerovatno odlučiti koja od pet poddionica na ovoj trasi će prva doći na red.

Kako su nam kazali u Ministarstvu saobraćaja KS, procjena troškova je rađena prema poddionicama, a u obzir su uzeti orijentacioni građevinski troškovi izgradnje koji iznose 163,6 miliona KM i troškovi rješavanja imovinskopravnih odnosa od 51,9 miliona KM.

Prva poddionica od Kranjčevićeve ulice do Velešića, duga oko 800 metara, koštat će 45 miliona KM. Troškovi za trasu od Velešića do Bara, koja je sa 1.400 metara najduža, iznose 38 miliona KM. Naredna poddionica od Bara do tunela Kobilja Glava duga je 1.300 metara i njena će izgradnja koštati 28,5 miliona KM.

Izmještanje instalacija

Tunel Kobilja Glava je najkraća, ali najzahtjevnija poddionica na Prvoj transverzali stoga i najskuplja. Izgradnja ovog tunela, koji će biti dug oko 700 metara, procijenjena je na ukupno 70 miliona KM.

- Poddionica od izlaza iz tunela Kobilja Glava do Hotonja, duga 900 metara koštat će 25 miliona KM. Za izmještanje komunalnih instalacija trebat će šest miliona KM – pojasnili su iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik