Poslodavci u RS-u ne plaćaju doprinose za više od 100.000 radnika

Bez autora
May 25 2016

Razmatranjem Nacrta strategije zapošljavanja u RS-u za razdoblje 2016-2020 godina danas je nastavljena sjednica entitetskog parlamenta.U predloženoj strategiji se navodi da je praksa isplate „plaća u kovertama“ u velikoj mjeri zastupljena u RS-u, a prema podacima Porezne uprave u 2013. godini 106 gospodarskih društava bez ijednog zaposlenog ostvarilo je dobit od 3,15 milijuna KM. Prema procjenama, poslodavci ne plaćaju doprinose za više od 100.000 formalno zaposlenih osoba.

Poslodavci u RS-u ne plaćaju doprinose za više od 100.000 radnikaRazmatranjem Nacrta strategije zapošljavanja u RS-u za razdoblje 2016-2020 godina danas je nastavljena sjednica entitetskog parlamenta.

U predloženoj strategiji se navodi da je praksa isplate „plaća u kovertama“ u velikoj mjeri zastupljena u RS-u, a prema podacima Porezne uprave u 2013. godini 106 gospodarskih društava bez ijednog zaposlenog ostvarilo je dobit od 3,15 milijuna KM.

Prema procjenama, poslodavci ne plaćaju doprinose za više od 100.000 formalno zaposlenih osoba.

Za dodatnih 200.000 zaposlenih poslodavci plaćaju doprinose na minimalne plaće. Ukupno, za više od 300.000 zaposlenih ili oko 40 posto od ukupnog broja zaposlenih, doprinosi se uopće ne plaćaju ili se plaćaju na najnižu plaću.

Operativni cilj Strategije zapošljavanja je „osiguranje veće povezanosti sustava obrazovanja s tržištem rada“ .

Razvijanje kulture rada i etike rada je označeno kao jedan od operativnih ciljeva iz potrebe da se aktivno utječe na svijest cijelog društva u RS-u.

Kao jedan od prioriteta definirano je i osiguravanje preciznih podatka o aktivnoj ponudi radne snage, a kao operativni cilj unapređenje zapošljavanja najranjivijih grupa nezaposlenih osoba (mladi, osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, žene, osobe koje imaju više od 50 godina života...).  

Drugog dana rada zastupnici Narodne skupštine RS-a će razmatrati Godišnje izvješće o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2015. Te, između ostalog, Informaciju predsjednika RS-a Milorada Dodika o pomilovanjima u prošloj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik