Centralni registar planskih dokumenata za bolje poslovanje

Bez autora
May 25 2016

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, ocenio je danas da će funkcionisanje Centralnog registra planskih dokumenata doprineti stvaranju boljeg ambijenta i ubrzati procedure za investitore i građane.On je, na prezentaciji tog registra, rekao da je, nakon donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o ozakonjenju objekata, ovo još jedan korak u reformama u sektoru građevinarstva, a koje znače brže procedure za građane i investitore.

Centralni registar planskih dokumenata za bolje poslovanjeVršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Đorđe Milić ocenio je danas da će funkcionisanje Centralnog registra planskih dokumenata doprineti stvaranju boljeg ambijenta i ubrzati procedure za investitore i građane.

Milić je, na prezentaciji tog registra, rekao da je, nakon donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o ozakonjenju objekata, ovo još jedan korak u reformama u sektoru građevinarstva, a koje znače brže procedure za građane i investitore.

On je precizirao da je taj registar deo sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, i da će doprineti bržem pribavljanju tih dokumenata i boljem pregledu potencijalnih lokacija za ulaganje.

Prosečno vreme izdavanja dozvola, kako je naglasio, iznosi sedam dana od podnošenja zahteva, pri čemu je zakonski rok za to 28 dana.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući novom Zakonu o planiranju i izgradnji, u 2015. godini je izdato za 25 odsto više građevinskih dozvola nego 2014. godine, kao i ostvaren rast građevinske industrije od 20 odsto.

Milić je ujedno saopštio da je u prvom kvartalu ove godine izdato 725 dozvola, a zaključno sa polovinom maja više od hiljadu elektronskih građevinskih dozvola.

Formiranje Centralnog registra planskih dokumenata trebalo bi da pomogne investitorima u razmatranju potencijalnih lokacija za ulaganja, olakša javnim službama postupak izdavanja građevinskih dozvola i smanji mogućnost korupcije.

Pored toga, građani će moći da vide koje lokalne vlasti nisu donele planove ili ih nisu dostavile u Centralni registar planskih dokumenata.

Registar koji je razvijen u okviru Republičkog geodetskog zavoda, uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, funkcioniše od 17. decembra 2015. godine.

U Centralni registar uneto je do sada oko 300 prostornih i urbanističkih planova koji su dostupni i pretraživi na internet stranici www.crpd.gov.rs putem adrese, katastarske parcele, ili jednostavnim klikom na određenu tačku na mapi Srbije.

U narednom periodu Ministarstvo i Zavod će, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), NALED-om i USAID-om nastaviti sa obukom zaposlenih u lokalnim samoupravama za rad na uvođenju i održavanju podataka u Centralnom registru planskih dokumenata.

Današnjoj prezentaciji, održanoj u Pres centru Udruženja novinara Srbije, prisustvovali su i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, USAID-a i kompanije "OSA računarski inženjering".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik