Gasi se nekadašnji industrijski mastodont

Bez autora
May 25 2016

Grupa Zastava vozila koja je, nakon dekomponovanja nekadašnjeg najvećeg industrijskog kompleksa na Balkanu, Grupe Zastava, svedena na proizvođače putničkih, privrednih, specijalnih i priključnih vozila, te još nekih manjih preduzeća, definitivno odlazi u istoriju. U Grupi Zastava vozila juče je, naime, nakon dužeg odlaganja, počela realizacija poslednjeg socijalnog programa, za koji se izjasnilo 92 od ukupno 112 zaposlenih u Holdingu, Rezervnim delovima i Hortikulturi kragujevačke kompanije. Predsednica sindikata u Grupi Zastava vozila kaže da je realizacija socijalnog programa "početak definitivnog kraja" te grupe, odnosno proizvodnje automobila, kamiona, specijalnih i priključnih vozila pod nazivom "Zastava".

Gasi se nekadašnji industrijski mastodontGrupa Zastava vozila koja je, nakon dekomponovanja nekadašnjeg najvećeg industrijskog kompleksa na Balkanu, Grupe Zastava, svedena na proizvođače putničkih, privrednih, specijalnih i priključnih vozila, te još nekih manjih preduzeća, definitivno odlazi u istoriju.

U Grupi Zastava vozila juče je, naime, nakon dužeg odlaganja, počela realizacija poslednjeg socijalnog programa, za koji se izjasnilo 92 od ukupno 112 zaposlenih u Holdingu, Rezervnim delovima i Hortikulturi kragujevačke kompanije.

Predsednica sindikata u Grupi Zastava vozila Gordana Simov za "Danas" kaže da je realizacija socijalnog programa "početak definitivnog kraja" te grupe, odnosno proizvodnje automobila, kamiona, specijalnih i priključnih vozila pod nazivom "Zastava".

Podsetimo, u proizvodnji putničkih, privrednih, drugih vozila i delova, krajem 80-ih prošloga veka, kad je Zastava bila na vrhuncu, samo u Kragujevcu bilo je angažovano više od 30.000 radnika.

Na prostoru bivše Jugoslavije, od proizvodnje automobila i ostalih vozila marke "Zastava" živelo je nekoliko stotina hiljada radnika, plus članova njihovih porodica.

Sada je taj kompleks fabrika ostao bez proizvodnje lakih i srednjih kamiona i specijalnih automobila (pik-apova), koji su decenijama izlazili iz pogona Zastave u Somboru.

U njima zakupac, grčka firma Spajder, već duže proizvodi kontejnere za javnu higijenu. Šansu da opstane ima jedino proizvodnja priključnih vozila (automobilskih prikolica), i to isključivo zahvaljujući Francuzima, koji najozbiljnije nameravaju da nastave i unaprede tu proizvodnju u centru Šumadije.

Ima, s druge strane, indicija da bi u delu Zastave kamiona, o čemu je naš list već pisao, mogla da se organizuje proizvodnja vojnih vozila, ili delova za njih, ali to, ukoliko i zaživi, neće biti ni bleda senka nekada moćne kragujevačke kamionske industrije, u kojoj je, u zajedničkoj kompaniji sa Zastavom učestvovao italijanski IVEKO.

Inače, realizacija socijalnog programa u Grupi Zastava vozila juče nije počela u Zastavi kamionima i proizvođaču automobilskih prikolica Zastavi INPRO, ali iz različitih razloga.

U Kamionima, u kojima se odlazak iz preduzeća izjasnilo 65 od preostala 72 radnika, isplata otpremnina privremeno je odložena do početka naredne sedmice, jer se u ovoj fabrici i dalje suočavaju sa potraživanjima poverilaca, pre svega bivših i sadašnjih radnika, koji sudskim putem nastoje da "izvuku" zaostale zarade.

U Zastavi INPRO, pak, realizacija socijalnog programa odložena je zbog pregovora sa dugogodišnjim poslovnim partnerom, francuskim Triganoom, o nastavku i organizaciji proizvodnje priključnih vozila.

Socijalni program u INPRU, čiju većinu radnika čine osobe sa invaliditetom, odnosiće se na one zaposlene koji neće biti obuhvaćeni sporazumom sa Triganoom, ali i one koji žele da odu uz otpremninu.

Fabrika bi, prema još nepotvrđenim najavama, ali s obzirom na zdravstveni status uposlenih, trebalo da ostane zaštitna radionica.

Trigano registrovao preduzeće u Srbiji

Francuski Trigano upravo je, prema informacijama našeg lista, registrovao firmu za proizvodnju priključnih vozila u Srbiji, pod nazivom Trigano prikolice, sa sedištem u Kragujevcu, što je juče preneto i zaposlenima u Zastavi INPRO. Trigano, pored proizvodnog programa, treba da preuzme i oko 200 radnika INPRA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik