Na digitalno oglašavanje potrošeno 20 miliona evra

Bez autora
May 25 2016

Tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji ostvarilo je rast od 11,2 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 20 miliona evra. Video oglašavanje je apsolutni pobednik – taj sektor ostvario je rast od neverovatnih 128 posto, pokazalo je AdEx istraživanje za 2015. godinu predstavljeno na konferenciji "Digital Day" u organizaciji "IAB Srbija". Kada je mobilno oglašavanje u pitanju, ostvaren je rast od 43 posto i ono sada iznosi 1,81 miliona evra, dok je video oglašavanje poraslo za 128 posto u odnosu na 2014. godinu, stavljajući jasno do znanja da ovaj format polako preuzima primat, te da je sve više onih oglašivača koji se odlučuju na video sadržaj. Kada se govori o oglašavanju na društvenim mrežama gotovo 3,3 miliona evra uloženo je u ovaj vid reklamiranja, pri čemu je kategorija ostvarila rast od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na digitalno oglašavanje potrošeno 20 miliona evraTržište digitalnog oglašavanja u Srbiji ostvarilo je rast od 11,2% u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 20 miliona evra.

Video oglašavanje je apsolutni pobednik – taj sektor ostvario je rast od neverovatnih 128%, pokazalo je AdEx istraživanje za 2015. godinu predstavljeno na konferenciji "Digital Day" u organizaciji "IAB Srbija".

Kada je mobilno oglašavanje u pitanju, ostvaren je rast od 43% i ono sada iznosi 1,81 miliona evra, dok je video oglašavanje poraslo za 128% u odnosu na 2014. godinu – stavljajući jasno do znanja da ovaj format polako preuzima primat, te da je sve više onih oglašivača koji se odlučuju na video sadržaj.

Kada se govori o oglašavanju na društvenim mrežama gotovo 3,3 miliona evra uloženo je u ovaj vid reklamiranja, pri čemu je kategorija ostvarila rast od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ujedno i najveći deo budžeta otišao je upravo na "Fejsbuk" oglašavanje (2,75 miliona evra), dok je daleko manje novca utrošeno na "Tviter" i "LinkedIn".

Daleko manje investicije zabeležili su affiliate marketing (145.000 evra), integrisani sadržaji (185.000 evra), newsletter oglašavanje (20.000 evra), dok je na nativno ogašavanje utrošeno 150.000 evra u 2015. godini.

Takođe, svega 3% display oglašavanja dolazi iz programatskog zakupa.

AdEx istraživanjem zaključeno je da je tržište zadržalo dvocifren rast i ovoga puta, ali da je bitno nastaviti sa daljim ulaganjima i edukacijom, kako bi interaktivnom oglašavanju bio omogućeno da drži korak sa poslednjim trendovima koji već uveliko obliku industriju, ali i našu svakodnevnicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik