Hoće li svi Švajcarci dobiti po 2.500 franaka?

Bez autora
May 26 2016

Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka. Zemlja planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka.Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoletnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švajcarskih franaka. Ipak, švajcarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta.

Hoće li svi Švajcarci dobiti po 2.250 evra?Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka. Zemlja planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka.

Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoletnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švajcarskih franaka.

Ipak, švajcarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta.

Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu.

Iz Vlade poručuju da bi novi porezi ili sečenja određenih prava, naškodili ekonomiji.

Zagovornici, s druge strane, tvrde da da je Švajcarska bogata zemlja i da nema sumnje da bi ovo mogla da priušti. Oni navode i da je stotine hiljada radnih mesta ugroženo zbog sve većeg napretka tehnologije, a da bi osnovni prihod dao neku sigurnost.

Ankete za sada predviđaju kako će oko 40% Švajcaraca podržati referendum o osnovnom dohotku. Inače, predloženi iznos svega nekoliko stotina franaka veći od procenjene granice siromaštva koja u Švajcarskoj iznosi 2.219 franaka a ujedno je i znatno niži od prosečne plate od 6.427 franaka.

Većina anketiranih Švajcaraca kaže da će nastaviti da radi čak iako se usvoji ovaj predlog. Prema jednom istraživanju, samo 10 odsto njih je reklo da bi razmislilo o otkazu.

Debata oko istog osnovnog prihoda za sve počela je u ovoj zemlji 2013. godine. Ipak, nisu prvi koji razmiljaju o uvođenju ovog modela.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Finska planira uvođenje tog projekta ove godine, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć koja će biti dodeljivana iznosiće 550, a kasnije oko 800 evra mesečno.

Holandski grad Utreht u januaru je pokrenuo eksperiment i treba sada čekati rezultate da se vidi kakav je efekat. Ljudi u tom gradu u eksperimentalnom periodu dobiće po 1.100 evra.

Vlada premijerke Ketlin Vun u Ontariju je nedavno saopštila da će “rad sa učesnicima eksperimenta odrediti i osmisliti kako treba sprovesti pilot projekat koji podrazumeva osnovni minimalni dohodak”

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik