Centralna Banka Crne Gore: Dobit 6,6 miliona

Bez autora
May 26 2016

Crnogorski bankarski sistem ostvario je na kraju prvog kvartala dobit od 6,6 miliona eura, dok su pokazatelji likvidnosti i solventnosti bili iznad propisanog nivoa, saopšteno je na sjednici Savjeta Centralne banke. Savjet CBCG, koji je danas usvojio Izvještaj o poslovanju banaka i mikrofinansijskih institucija u prvom kvartalu, konstatovao je da je u tom periodu nastavljeno smanjenje nekvalitetnih kredita. Nekvalitetni krediti su na kraju prvog kvartala činili 11,99 odsto ukupnih, što je u odnosu na isti period prošle godine 80,6 miliona eura ili 18,25 odsto niže.

Centralna Banka Crne Gore: Dobit 6,6 milionaCrnogorski bankarski sistem ostvario je na kraju prvog kvartala dobit od 6,6 miliona eura, dok su pokazatelji likvidnosti i solventnosti bili iznad propisanog nivoa, saopšteno je na sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG).

Savjet CBCG, koji je danas usvojio Izvještaj o poslovanju banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI) u prvom kvartalu, konstatovao je da je u tom periodu nastavljeno smanjenje nekvalitetnih kredita.

„Nekvalitetni krediti su na kraju prvog kvartala činili 11,99 odsto ukupnih, što je u odnosu na isti period prošle godine 80,6 miliona eura ili 18,25 odsto niže“, navodi se u saopštenju.

Članovi Savjeta konstatovali su i da je nastavljeno smanjenje aktivnih kamatnih stopa, pa je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite snižena 0,79 procentnih poena na 8,32 odsto, a na novoodobrene 0,9 procentnih poena na 8,04 odsto.

Savjet je usvojio i Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za mart, u kojem je konstatovano da su aktivnosti te vrhovne monetarne institucije u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim programom rada.

Savjet je, kako je objašnjeno, analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Na sjednici je usvojena izmjena odluke o obaveznoj rezervi banaka kod CBCG, kojom se skraćuje period u kojem banke mogu nastaviti da drže državne zapise kao dio obavezne rezerve nakon isteka tekuće godine.

„Na taj način se stiče uslov za ispunjenje prvog mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 17 – Ekonomska i monetarna unija“, objasnili su iz CBCG.

Savjet je usvojio i Izvještaj o aktivnostima nadgledanja platnih sistema u prošloj godini, u kojem je konstatovano da je platni sistem CBCG stabilan i pouzdan, da bilježi visok nivo raspoloživosti, kao i da su realizovane značajne aktivnosti na daljem razvoju i unapređenju funkcije nadgledanja rada platnih sistema i njenom usklađivanju sa relevantnom međunarodnom regulativom i najboljom praksom u toj oblasti.

Savjet je usvojio i Izvještaj o radu Odbora za reviziju u prvom kvartalu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik