Otvoren Sajam mikrobiznisa i porodičnog preduzetništva

Bez autora
May 26 2016

Zamenik gradonačelnika Beograda otvorio je danas Sajam mikrobiznisa i porodičnog preduzetništva u holu Doma sindikata, koji su zajedno organizovali Grad Beograd i Privredna komora Beograda.On je naglasio da je ovaj sajam korak na putu razvoja domaće privrede i smanjenja nezaposlenosti i zahvalio Privrednoj komori Beograda na saradnji u realizaciji zajedničkog cilja. Grad Beograd donosi programe i sprovodi projekte ekonomskog razvoja grada, stara se o obezbeđenju opšteg okvira za privređivanje i zapošljavanje, kao i za ravnomerniji razvoj našeg glavnog grada.

Otvoren Sajam mikrobiznisa i porodičnog preduzetništvaZamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je danas Sajam mikrobiznisa i porodičnog preduzetništva u holu Doma sindikata, koji su zajedno organizovali Grad Beograd i Privredna komora Beograda.

On je naglasio da je ovaj sajam korak na putu razvoja domaće privrede i smanjenja nezaposlenosti i zahvalio Privrednoj komori Beograda na saradnji u realizaciji zajedničkog cilja.

– Grad Beograd donosi programe i sprovodi projekte ekonomskog razvoja grada, stara se o obezbeđenju opšteg okvira za privređivanje i zapošljavanje, kao i za ravnomerniji razvoj našeg glavnog grada. Takođe sprovodimo i programe za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, obuke za nezaposlene, osnivamo biznis inkubatore, kao i sajmove zapošljavanja – rekao je Mladenović otvarajući ovu manifestaciju.

On je naglasio da Sekretarijat za privredu još od 2006. godine pomaže razvoju preduzetništva putem subvencija za unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta za zapošljavanje nezaposlenih lica i podsticaja za samozapošljavanje.

– U narednom periodu Grad Beograd i Sekretarijat za privredu nastavljaju sa podsticanjem razvoja privrede i akcenat će biti na neposrednoj pomoći privrednim subjektima kako bi bili konkuretniji, proširili kapacitete i zaposlili što veći broj ljudi. U ovoj godini predvideli smo dva izuzetno važna konkursa u vrednosti od po pet miliona dinara, od kojih se jedan odnosi na dodelu sredstava za razvoj ženskog preduzetništva, a drugi na podršku razvoju inovativnih deletnosti u samozapošljavanju – rekao je Mladenović i dodao da su odvojena i dva miliona dinara za subvencije pri zapošljavanju teže zapošljivih lica.

Mladenović je posebno istakao da je Grad Beograd osnovao Savet za zapošljavanje koji učestvuje u kreiranju programa i mera aktivnosti politike zapošljavanja i realizaciji Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu. Prema njegovim rečima, važna je i organizacija investicionog foruma Belgrade Investment Days koji predstavlja platformu za saradnju privrednih subjekata sa teritorije Beograda i Srbije, regiona i celog sveta.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković podsetila je da je cela ova godina posvećena razvoju preduzetništva i atmosfere koja bi pogodovala izvozu naše robe i povećanju proizvodnje.

– Ovo je korak dalje nakon Sajma ženskog preduzetništva i Konferencije ženskog preduzetništva, a cilj Grada Beograda je da pomaže razvoj svih vrsta preduzetništva. Zato je grad izašao sa nekoliko javnih poziva koji kreću sledeće nedelje, a sredstva koja su odvojena ove godine iznose više od 60 miliona dinara, poljoprivredne subvencije su već završene, a iznos je bio 40 miliona dinara, ostalo se odnosi na žensko preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i turizam. Prvi put ove godine prednost imaju samohrani roditelji – istakla je Tijana Maljković.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić naglasio je da je ovaj sajam rezultat dobre saradnje Grada Beograda i Komore i da će se takav trend nastaviti i ubuduće.

Sajam se održava od 26. do 28. maja, od 10 do 19 sati u Domu sindikata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik