Za kupovinu Kovačnice zainteresovano više inostranih kompanija

Bez autora
May 26 2016

Tender za ponovnu privatizaciju, odnosno prodaju Zastava kovačnice, firma u koja je zvanično bankrotirala krajem februara, biće objavljen sutra. Kovačnica će potencijalnim kupcima biti ponuđena kao pravno lice, dakle u celosti, a ne u delovima, pošto je za privatizaciju te fabrike od strateškog značaja za domaću privredu, pre svega za vojnu industriju zainteresovano "više ozbiljnih inostranih kompanija iz delatnosti". Rok za otkup tenderske dokumentacije je 15 dana od objavljivanja tendera za prodaju fabrike koji, prema važećoj zakonskoj proceduri, mora da bude održan 25. juna. U Kovačnici su optimisti i veruju da će ta fabrika krajem narednog meseca dobiti novog vlasnika i nastaviti proizvodnju otkovaka koja, inače, nije prekidana ni tokom stečaja, a ni nakon proglašenja bankrota preduzeća.

Za kupovinu Kovačnice zainteresovano više inostranih kompanijaTender za ponovnu privatizaciju, odnosno prodaju Zastava kovačnice, firma u koja je zvanično bankrotirala krajem februara, biće, saznaje list "Danas", objavljen sutra.

Kovačnica će potencijalnim kupcima biti ponuđena kao pravno lice, dakle u celosti, a ne u delovima, pošto je za privatizaciju te fabrike od strateškog značaja za domaću privredu, pre svega za vojnu industriju, prema izvorima lista "Danas", zainteresovano "više ozbiljnih inostranih kompanija iz delatnosti".

Rok za otkup tenderske dokumentacije je 15 dana od objavljivanja tendera za prodaju fabrike koji, prema važećoj zakonskoj proceduri, mora da bude održan 25. juna.

U Kovačnici su optimisti i veruju da će ta fabrika krajem narednog meseca dobiti novog vlasnika i nastaviti proizvodnju otkovaka koja, inače, nije prekidana ni tokom stečaja, a ni nakon proglašenja bankrota preduzeća.

Voljom nadležnog sudije u kragujevačkom Privrednom sudu, te stečajnog upravnika Predraga Jankovića, ali i države, bez čije saglasnosti tako što, sasvim izvesno, ne bi bilo moguće.

Zastava kovačnica je, naime, i posle proglašenja bankrota, u februaru, nastavila da proizvodi i otkovcima snabdeva pre svih Zastavinu fabriku oružja, ali i poslovne partnere u Nemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Mađarskoj. U Kovačnici je trenutno angažovano oko 150 radnika koji proizvode 140 tona otkovaka mesečno.

Napomenimo da je bankrot Zastava kovačnice uzrokovan stavom Poreske uprave Srbije, čiji se predstavnici, uprkos insistiranju na doradi plana reorganizacije Zastavine fabrike otkovaka u stečaju, nisu pojavljivali na poverilačkim ročištima u kragujevačkom Privrednom sudu, koji je, u takvoj situaciji, krajem februara prosto bio prinuđen da proglasi bankrot u Kovačnici.

Poreska uprava je, kao najveći poverilac Kovačnice, u dva navrata tražila da predlagač plana reorganizacije fabrike, bugarska kompanija Fero trans, dopuni taj plan, što su Bugari i činili, nakon čega su nadležni u PU ignorisali pozive na ročišta u Privrednom sudu. Planom reorganizacije je, inače, bilo predviđeno da Kovačnica dug Poreskoj upravi od 320 miliona dinara, vrati u 48 jednakih mesečnih rada, uz grejs period od godinu dana.

Podsetimo da je stečajni postupak u Kovačnici, zbog neprekidne blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen 30. septembra 2014. godine, a da je već 15-ak dana docnije nastavljena proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere.

Propadanje Zastava kovačnice, najznačajnije i najstarije fabrike te vrste u Srbiji i na Balkanu (osnovana davne 1857.) počelo je nakon privatizacije preduzeća, koje je 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev.

Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali javnost i nadležne državne organe da Zaharijev uništava Kovačnicu iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova preduzeća u Kragujevcu. Država nije reagovala, iako ima indicija da je Zaharijev, pored Kovačnice, uništio još 20-ak srpskih fabrika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik