NLB s dvostruko većom dobiti, dividende prvi put nakon osam godina

Bez autora
May 29 2016

Najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banka, u prva tri mjeseca ove godne ostvarila je dvostruko veću dobit u odnosu na isto razdoblje lani, a na osnovi lanjskog pozitivnog poslovanja ove će godine prvi put nakon 2008. isplatiti dividendu u visini 43,9 milijuna eura, objavio je u petak nadzorni odbor banke koja je u 100-postotnom vlasništvu države. Dobit na razini matične banke u Sloveniji iznosi u prvom kvartalu 42,3 milijuna eura, a na razini cijele skupine NLB koja obuhvaća i filijale u inozemstvu 52,1 milijuna eura. U prva tri mjeseca bilježi se i daljni pad udjela loših kredita koji u bilanci banke trenutno iznose 18,3 posto. Prema obvezi koju je Slovenija dala Europskoj komisiji banka treba biti privatizirana do kraja iduće godine, a postupak privatizacije obavit će se procesom otkupa dionica inicijalnom javnom ponudom.

NLB s dvostruko većom dobiti, dividende prvi put nakon osam godinaNajveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banka, u prva tri mjeseca ove godne ostvarila je dvostruko veću dobit u odnosu na isto razdoblje lani, a na osnovi lanjskog pozitivnog poslovanja ove će godine prvi put nakon 2008. isplatiti dividendu u visini 43,9 milijuna eura, objavio je u petak nadzorni odbor banke koja je u 100-postotnom vlasništvu države.

Dobit na razini matične banke u Sloveniji iznosi u prvom kvartalu 42,3 milijuna eura, a na razini cijele skupine NLB koja obuhvaća i filijale uu inozemstvu 52,1 milijuna eura.

U prva tri mjeseca bilježi se i daljni pad udjela loših kredita koji u bilanci banke trenutno iznose 18,3 posto.

Prema obvezi koju je Slovenija dala Europskoj komisiji banka treba biti privatizirana do kraja iduće godine, a postupak privatizacije obavit će se procesom otkupa dionica inicijalnom javnom ponudom (IPO).

Prema tom planu u Sloveniji u ekonomskim i političkim krugovima postoje snažne rezerve.

Sadašnjom privatizacijskom startegijom vlada u banci namjerava zadržati najmanje četvrtinu dionica, što mnogi drže upitnim s obzirom na cilj optimiziranja cijene banke.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik