Sarajevo dobija zabavni park vrijedan 15 miliona KM

Bez autora
May 29 2016

Na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, na putu prema Trebeviću, gradi se zabavni park smješten na 16.500 metara kvadratnih prostora. "Sunnyland" će sa ponudom biti pravo osvježenje, kako za poboljšanje turističke ponude Sarajeva, tako i za upotpunjavanje sadržaja za izletnike koji će za nekoliko minuta od centra grada biti u prelijepom prirodnom okruženju uz sve uslove za odmor i uživanje. "Sunnyland će imati jedinstvene sadržaje za djecu i odrasle u ovom dijelu regiona, a glavna atrakcija je adrenalinski 'alpine coaster' koji mogu koristiti bukvalno svi, od 7 do 77 godina. Osim toga, grade se i ugostiteljski objekti, šetnica, vanjska i unutrašnja igrališta za djecu", kazao je Amer Ćorić iz kompanije Dubos koja je izradila studiju izvodivosti i radila na pripremi realizacije projekta.

Sarajevo dobija zabavni park vrijedan 15 miliona KMNa lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, na putu prema Trebeviću, gradi se zabavni park smješten na 16.500 metara kvadratnih prostora.

"Sunnyland" će sa ponudom biti pravo osvježenje, kako za poboljšanje turističke ponude Sarajeva, tako i za upotpunjavanje sadržaja za izletnike koji će za nekoliko minuta od centra grada biti u prelijepom prirodnom okruženju uz sve uslove za odmor i uživanje.

"Sunnyland će imati jedinstvene sadržaje za djecu i odrasle u ovom dijelu regiona, a glavna atrakcija je adrenalinski 'alpine coaster' koji mogu koristiti bukvalno svi, od 7 do 77 godina.

Osim toga, grade se i ugostiteljski objekti, šetnica, vanjska i unutrašnja igrališta za djecu", kazao je za Klix.ba Amer Ćorić iz kompanije Dubos koja je izradila studiju izvodivosti i radila na pripremi realizacije projekta.

Do sada su objavljene površne informacije o samom projektu, a kao glavnog investitora mediji su navodili arapskog šeika. Tačno je da je u ovaj projekat uključena grupa investitora iz različitih zemalja koji su osnovali kompaniju u BiH.

"Partneri na ovom projektu su iz Njemačke, Italije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon realizacije ovog projekta, investitori planiraju i druge projekte vezane za turizam u BiH", kazao nam je Ćorić. Alpine coaster je projektovala najveća firma na svijetu za tu vrstu zabave, njemački Wiegand.

Ćorić je dodao da apsolutno nikakvih problema nije bilo prilikom gradnje, te da je bilo potrebno ispoštovati standardne procedure koje u našoj zemlji nisu baš brze.

"Vrijednost investicije je preko 15.000.000,00 KM, a centar će obezbijediti oko 60 novih radnih mjesta. Ako uzmemo u obzir jako skromnu turističku ponudu Sarajeva i okoline, od ovakvog projekta će imati koristi svi. Od lokalnog stanovništva, proizvođača hrane, škola (ekskurzije), vrtića, turista. Napominjem i da postoji strategija i plan širenja centra na ukupno 36.000 metara kvadratnih prostora", pojasnio je naš sagovornik.

Iz kompanije Dubos su posebno naglasili da su iznenađeni spremnošću ljudi koji rade u nadležnim institucijama da se privuku investitori i da im se omogući neometano poslovanje. Također, naglašeno je da su lokalne zajednice i Ministarstvo prostornog uredjenja RS maksimalno sarađivale i dale veliki doprinos uspješnoj realizaciji projekta.

Podsjećamo da je realizacija projekta krenula u januaru 2015. godine. Prvih nekoliko mjeseci se radilo na izradi studije izvodivosti, pripremi projektne dokumentacije, dozvolama, a građevinski radovi su počeli u novembru 2015. godine. Završetak radova se planira ovoga ljeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik