Nijedno od 11 strateških preduzeća ne odlazi u stečaj

Bez autora
May 29 2016

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, izjavio je da nijedno od 11 strateških preduzeća, koja od juna više neće imati zaštitu države od poverilaca, neće nakon toga otići u stečaj. On je rekao da je Vlada, zajedno sa tim preduzećima, obezbedila da ona nastave ekonomski život i u narednom periodu, ali i ukazao na to da nijedno od njih ne može da računa na subvencije države koje su obustavljene još prošle godine. On je precizirao da će sedam preduzeća to učiniti kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije, dok je za ostale firme napravljen dogovor sa poveriocima da odlože naplatu potraživanja. Ministar je rekao da će većina tih preduzeća morati da smanji broj zaposlenih i da su mnoga već ponudila socijalni program radnicima, i istakao da su svih 17 zaštićenih preduzeća u restrukturiranju imala ukupno 3,5 milijarde evra istorijskih dugovanja.

Nijedno od 11 strateških preduzeća ne odlazi u stečajMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je da nijedno od 11 strateških preduzeća, koja od juna više neće imati zaštitu države od poverilaca, neće nakon toga otići u stečaj.

Sertić je sinoć, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da je Vlada, zajedno sa tim preduzećima, obezbedila da ona nastave ekonomski život i u narednom periodu, ali i ukazao na to da nijedno od njih ne može da računa na subvencije države koje su obustavljene još prošle godine.

On je precizirao da će sedam preduzeća to učiniti kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), dok je za ostale firme napravljen dogovor sa poveriocima da odlože naplatu potraživanja.

Ministar je rekao da će većina tih preduzeća morati da smanji broj zaposlenih i da su mnoga već ponudila socijalni program radnicima, i istakao da su svih 17 zaštićenih preduzeća u restrukturiranju imala ukupno 3,5 milijarde evra istorijskih dugovanja.

Tih 17 preduzeća, koja su zapošljavala približno 22.000 ljudi, nama su predstavljala potencijal, a dokaz da smo dobro izabrali jeste upravo to što smo ih sve stavili u funkciju, ocenio je Sertić.

Na pitanje koliko će radnika prihvatiti socijalni program, on je odgovorio da to zavisi od konkretnog preduzeća, i naveo primer FAP-a iz Priboja, gde se od ukupno 650 zaposlenih, prijavilo čak njih 627.

To ne znači da je Vlada odustala od reorganizacije FAP-a, niti od traženja investitora za to preduzeće, objasnio je on i podsetio na to da je od ukupno 17 zaštićenih firmi na neki način do 1. januara ove godine rešena sudbina njih šest.

On je poručio da je zato moguće da i preostalih 11 preduzeća od juna ne ode u stečaj, i osvrnuo na Simpo i Lastu, firme koje su ove godine bile van sistema zaštite, a koje su funkcionisale.

Ministar je, objašnjavajući modele, rekao da je UPPR zapravo sudska odluka kojom praktično dokazujete da je vaše poslovanje sada pozitivno i model koji je svuda prihvaćen, a kojem pribegavaju i privatne kompanije.

Sertić je, kada je reč o dogovoru sa poveriocima, naveo da najveći deo komercijalnih dugova "otpada" na banke.

Prema njegovim rečima, njima ta imovina ne znači ništa, ako ne mogu da je prodaju na tržištu, zbog čega je mogao da se napravi dogovor da se dugovi isplaćuju kroz reprogram. To je onda jednak uslov kao kada preduzeća dobiju UPPR, samo moraju da poštuju dogovor, jer ako ne ispoštuju, idu u stečaj automatski.

Sertić je ocenio i da je juče bio istorijski dan, jer su po prvi put državna preduzeća izjednačena sa privatnim s obzirom na to da formalno, prema propisima, državna preduzeća više nisu pod zaštitom države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik