Pekari ne poštuju propise

Bez autora
May 29 2016

U okviru planiranog pojačanog nadzora u objektima za proizvodnju pekarskih proizvoda poljoprivredni inspektori obavili su akcijsku kontrolu proizvođača hleba na celoj teritoriji Republike Srbije.Tom prilikom kontrolisani su uslovi proizvodnje, higijena, sledljivost, sistemi bezbednosti, bezbednost i kvalitet hleba, deklarisanje, evidencione markice na brašnu i poštovanje odredbe o obaveznoj proizvodnji hleba T-500. Pomenuta akcijska kontrola planirana je na osnovu formalno sprovedene analize rizika, postavljajući kao prioritet kontrole subjekta čiji objekti po proceni spadaju u objekte sa većim procenjenim rizikom.

Pekari ne poštuju propiseU okviru planiranog pojačanog nadzora u objektima za proizvodnju pekarskih proizvoda poljoprivredni inspektori obavili su akcijsku kontrolu proizvođača hleba na celoj teritoriji Republike Srbije.

Tom prilikom kontrolisani su uslovi proizvodnje, higijena, sledljivost, sistemi bezbednosti, bezbednost i kvalitet hleba, deklarisanje, evidencione markice na brašnu i poštovanje odredbe o obaveznoj proizvodnji hleba  T-500.

Pomenuta  akcijska kontrola planirana je na osnovu formalno sprovedene analize rizika, postavljajući kao prioritet kontrole subjekta čiji objekti po proceni spadaju u objekte sa većim procenjenim rizikom.

Pekarski proizvodni pogoni koji imaju uspostavljene sisteme bezbednosti, potvrđene sisteme samokontrole i koji u kontinuitetu nemaju problem sa propisanim normama, ovog puta bili su u drugom planu.

Poljoprivredni inspektori obavili su 655 kontrola, pri čemu su 24 objekata ocenjena kao neodgovarajuća po pitanju uslova proizvodnje i njima je privremeno zabranjen rad.

Najčešće nepravilnosti odnosile su se na neuspostavljen funkcionalan sitem bezbednosti po principima HACCP, nezadovoljavajuću sledljivost sirovina i proizvoda i na upis u Centralni registar objekata. U cilju borbe protiv sive ekonomije odnosno prometa brašna bez dokumentacije, prilikom kontrole evidencionih markica koje moraju da prate brašno, utvrđeno je da se ova Uredba Vlade ne poštuje u 6 slučajeva.

U svim slučajevima konstatovanih nepravilnosti preduzete su zakonom propisane mere. Buduće kontrole poljoprivredne inspekcije biće usmerene na proizvodne pogone (higijena, sistemi bezbednosti, sledljivost) i proveru deklaracija i iskazanog sastava proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik