Rast cena na "Produktnoj berzi"

Bez autora
May 29 2016

Tržište berzanskih roba se definitivno otvorilo. Već treću nedelju za redom prometi na organizovanom berzanskom tržištu beleže količine od preko 1.000 tona. Cene su u porastu, tražnja je aktivna, izvoz se intenzivira i eto razloga za povećanu tržišnu aktivnost. Cene žitarica su u porastu, a soja se stabilizovala na nivou svog ovosezonskog rekorda. Promet od 1.323 tone robe koliko je prometovano u nedelji za nama je za 22,18 posto manji nego prethodne nedelje, dok vrednost robe koja je bila predmet razmene između prodavaca i kupaca iznosila 26.908.090 dinara i za 21,96 posto je manja u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Rast cena na Tržište berzanskih roba se definitivno otvorilo. Već treću nedelju za redom prometi na organizovanom berzanskom tržištu beleže količine od preko 1.000 tona. Cene su u porastu, tražnja je aktivna, izvoz se intenzivira i eto razloga za povećanu tržišnu aktivnost.

Cene žitarica su u porastu, a soja se stabilizovala na nivou svog ovosezonskog rekorda. Promet od 1.323 tone robe koliko je prometovano u nedelji za nama je za 22,18% manji nego prethodne nedelje, dok vrednost robe koja je bila predmet razmene između prodavaca i kupaca iznosila 26.908.090  dinara i za 21,96% je manja u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Kukuruz je u centru zbivanja. Svoju liderski status ova berzanska roba nije zavredela samo po obimu trgovanja i broju zaklučenih ugovora, već pre svega zbog svoje cenovne pozicije.

Zabeleženo trgovanje tokom nedelje od 18,40 dinara po kilogramu bez PDV, je veoma uzdrmalo ovo tržište i to čak toliko da se u ponudama od strane prodavaca pominje i cena od 19,00 dinara po kilogramu.

Registrovana cena od 18,40 dinara po kilogramu ne samo da je novi ovosezonski rekord, već je u odnosu na cenu od pre tačno godinu dana veća za čitavih 20%.

Prosečna cena trgovanja ovom robom je na bazi 9 zaključenih kupoprodajnih ugovora  iznosila 19,89 dinara po kilogramu ( 18,08 bez PDV), što je nedeljni rast cene od 1,10%.

Pšenica je statistički posmatrano imala najveći nedeljni cenovni rast, s obzirom da je cena od 19,58 dinara po kilogramu (17,80 bez PDV) za 2,69% veća u odnosu na prosečnu cenu u prethodnoj nedelji.

Bez obzira na ovaj podatak ova roba gubi trku sa kukuruzom, što samo potvrđuje podatak da je od svih berzanskih roba jedino pšenica na nižem cenovnom nivou u odnosu na cenu u istom periodu prošle godine.

Soja je stabilizovala svoju cenu na vrednosti 47,30 dinara po kilogramu (43,00 bez PDV), što je na identičnom nivou kao i prethodne nedelje.

To je ujedno cenovni pik soje roda 2015. godine i prema ponašanju tržišnih učesnika stiče se utisak da će se cena u narednom periodu kretati u vrlo uskim rasponima upravo oko ove cene od 43,00 dinara po kilogramu.

PRODEX je u porastu, shodno opštem rastu cena. Ovo je deseta nedelja za redom kako berzanski indeks raste. Na dan 27.05.2016. godine berzanski indeks iznosi 213,01 indeksnih poena, što je u odnosu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji rast za 1,56 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik