Ugašena naša banka u Moskvi

Bez autora
May 29 2016

Centralna banka Rusije oduzela je licencu za rad jedinoj banci sa srpskim kapitalom u Moskvi - Evroaksis banci, zbog nelikvidnosti. Službeno je objašnjeno da je toj banci oduzeta licenca jer nije izvršavala kreditne obaveze, a vlasnici Evroaksis banke nisu preduzimali mere za normalizaciju njenog rada. Vlasnik ove banke je biznismen Vojin Lazarević, koji je navodno, uzeo kredite koje nije na vreme vratio, a u zalog je dao zgradu banke. Sada bi on i bivše rukovodstvo mogli da imaju probleme pred ruskim organima, jer su, kako kažu upućeni, prekršena pravila rada. Kad su pre više od mesec dana Srbi koji rade u Moskvi dolazili u Evroaksis banku, šalterski službenici su ih uvek dočekivali istom rečenicom: ne radi nam kompjuterski sistem, dođite iduće nedelje. Problem je bio u likvidnosti banke.

Ugašena naša banka u MoskviCentralna banka Rusije oduzela je licencu za rad jedinoj banci sa srpskim kapitalom u Moskvi - Evroaksis banci, zbog nelikvidnosti - saznaju "Novosti".

Službeno je objašnjeno da je toj banci oduzeta licenca jer nije izvršavala kreditne obaveze, a vlasnici Evroaksis banke nisu preduzimali mere za normalizaciju njenog rada.

Vlasnik ove banke je biznismen Vojin Lazarević, koji je navodno, uzeo kredite koje nije na vreme vratio, a u zalog je dao zgradu banke. Sada bi on i bivše rukovodstvo mogli da imaju probleme pred ruskim organima, jer su, kako kažu upućeni, prekršena pravila rada.

Kad su pre više od mesec dana Srbi koji rade u Moskvi dolazili u Evroaksis banku, šalterski službenici su ih uvek dočekivali istom rečenicom: ne radi nam kompjuterski sistem, dođite iduće nedelje. Problem je bio u likvidnosti banke.

Da je banci koja je opsluživala naše građane bila potrebna temeljita "reanimacija", za "Novosti" je izjavio i poslednji predsednik uprave Evroaksis banke Ivan Maričić. Bio je napravljen plan konsolidacije, koji je podržala centralna banka Ruske Federacije, pa je Maričić verovao da će šalteri proraditi kroz desetak dana.

Maričić nije ni tada negirao da banka ima problema sa likvidnošću i otvoreno nam je rekao da do pune normalizacije rada može doći ukoliko se ispuni zahtev centralne banke Rusije koji je bio jasan - morali su se vratiti krediti koje je bivše rukovodstvo banke davalo kompanijama iz Srbije.

Dobro upućeni kažu da je banka poslednjih godina bila uglavnom zaokupljena praćenjem želja Lazarevića a ne širenjem bankarskih poslova. Interesantno je da nije imala poslovne odnose s ruskim komercijalnim bankama.

Rukovodstvo Evroaksis banke nije uspelo da napravi dokapitalizaciju, iako su s Rusima vođeni pregovori o tome da oni budu strateški partneri.

Pratile je afere

Minulih godina bilo je više afera u koje su bili umešani vlasnici Evroaksis banke. Zbog toga što su u toj banci bile deponovane državne pare, kao jedan od aktera afera pominjao se i bivši guverner Mlađan Dinkić.

Interesantno je, i za državu korisno, da se stavi pod lupu pitanje kako su, svojevremeno, vlasnici te banke postali Lazarević i Vuk Hamović. Celi taj bankarski cirkus bio je moguć jer su vlasnici banke imali jaku podršku u tadašnjem rukovodstvu u Beogradu. Zbog toga niti jedna afera u vezi s tom bankom nije do kraja rasvetljena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik