Brodska tvrtka gradit će postrojenja u Iranu

Bez autora
May 30 2016

Neke hrvatske tvrtke počele su probijati i dosad nepropusne granice. IMR Hamburg iz Slavonskog Broda odnedavno je tako prisutan i na iranskom tržištu, gdje će upravljati radovima na nekoliko dugoročnih i izuzetno vrijednih poslova. Posrijedi je kompanija koja se bavi inženjeringom i montažom termoelektrana, rafinerija i postrojenja za destilaciju vode, projektima vrijednim od 35 do 40 milijuna eura. Sklopili su ugovor o dugoročnoj suradnji s jednom iranskom kompanijom koja se bavi investicijama u industrijske i energetske objekte i za mjesec dana idu tamo na posljednji razgovor.

Brodska tvrtka gradit će postrojenja u IranuNeke hrvatske tvrtke počele su probijati i dosad nepropusne granice. IMR Hamburg iz Slavonskog Broda odnedavno je tako prisutan i na iranskom tržištu, gdje će upravljati radovima na nekoliko dugoročnih i izuzetno vrijednih poslova.

Posrijedi je kompanija koja se bavi inženjeringom i montažom termoelektrana, rafinerija i postrojenja za destilaciju vode, projektima vrijednim od 35 do 40 milijuna eura.

Teško do suradnje s bankama

– Sklopili smo ugovor o dugoročnoj suradnji s jednom iranskom kompanijom koja se bavi investicijama u industrijske i energetske objekte i za mjesec dana idem tamo na posljednji razgovor. Mi bismo tamo davali know-how, odnosno praktično znanje o izgradnji takvih postrojenja – kaže Đuro Božanović, direktor IMR Hamburga za jugoistočnu Europu.

Slavonskobrodska tvrtka već godinama je prisutna i u susjednom Iraku, ali u posljednje vrijeme u manjem opsegu s obzirom na to da je riječ o ratnoj zoni. U zemljama Bliskog istoka u kojima su prije dvije godine počeli poslovanje nije bilo lako osigurati suradnju banaka i bankovno praćenje.

Međutim, Iran je sigurna država i druga priča pa investitore sa svojim garancijama već prate i neke europske banke, što im daje dodatnu sigurnost.

Prema Božanovićevim riječima, potvrda suradnje na elektroenergetskim projektima i novi potpisani ugovori odličan su impuls uzajamnosti i predstavljaju temelj trajnog gospodarskog razvoja hrvatske tvrtke i njezina iranskog partnera.

– Iransko tržište izuzetno je bogato. Za nas je to još jedan vjetar u leđa u širenju poslovanja po svim kontinentima, nakon otvaranja i razvoja južnoafričkog tržišta. Mislim da će se u Iranu u iduće dvije do tri godine zaposliti između 300 i 400 naših ljudi – ističe Božanović.

IMR Hamburg na poslovnom je B2B forumu u Iranu sudjelovao u sklopu hrvatskog gospodarskog izaslanstva predvođenog čelnicima HGK.

Tržište od 80 milijuna ljudi

Predstavnici većine najznačajnijih izvozno orijentiranih tvrtki iz područja energetike, građevine, farmaceutike, informatičke tehnologije, brodogradnje i turizma pokušali su iskoristiti šansu koja im se ukazala ukidanjem sankcija toj bogatoj islamskoj zemlji od 80 milijuna stanovnika. IMR Hamburg imao je zajednički stol sa svojim partnerom Inom, koji je bio jedno od najposjećenijih mjesta.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik