Do kraja jula spajanje Moje Banke i IK Banke

Bez autora
May 30 2016

Proces spajanja banaka Moja banka d.d. Sarajevo i IK banke d.d. Zenica, prema očekivanjima privremenog direktora Moje Banke, trebao bi biti završen do kraja jula 2016. godine. Do sada je urađeno jako puno zahtjevnih aktivnosti na ovom putu i možemo potvrditi značajan napredak procesa spajanja. Trenutno imamo zakazane Skupštine i jedne i druge banke za 20. juna ove godine na kojima je predviđeno usvajanje “Elaborata o spajanu” i “Plana reorganizacije” kao preduvjeta za dalje korake, pojasnio je direktor Moje banke. Dodao je da prije održavanja Skupština očekuje se da stigne i saglasnost na Elaborat, Plan reorganizacije i Upravu Ishodišne Banke od Agenecije za Bankarsto FBiH (FBA), što je svakako i preduvijet održavanja Skupština.

Do kraja jula spajanje Moje Banke i IK BankeProces spajanja banaka Moja banka d.d. Sarajevo i IK banke d.d. Zenica prema očekivanjima privremenog direktora Moje Banke Samira Mustafića trebao bi biti završen do kraja jula 2016. godine.

- Do sada je urađeno jako puno zahtjevnih aktivnosti na ovom putu i možemo potvrditi značajan napredak procesa spajanja. Trenutno imamo zakazane Skupštine i jedne i druge banke za 20. juna ove godine na kojima je predviđeno usvajanje “Elaborata o spajanu” i “Plana reorganizacije” kao preduvjeta za dalje korake – pojasnio je Mustafić.

Dodao je da prije održavanja Skupština očekuje se da stigne i saglasnost na Elaborat, Plan reorganizacije i Upravu Ishodišne Banke od Agenecije za Bankarsto FBiH (FBA), što je svakako i preduvijet održavanja Skupština.

- Uvažavajući kvanitet i kvalitet rada koji je usmjeren u izradu samih akata i dokumentacije koje je dostavljena FBA vjerujemo da će kompletan proces uskoro biti pozitivno okončan. U konačnici ostaje posljednji korak a to je odobrenja od strane Komisije za Vrijednosne Papire nakon čega je zadovoljen i zadnji pravno formalni uvjet za pripajanje Moje Banke IK Banci – naglasio je Mustafić.

Na naše pitanje o značaju spajanja ovih subjekata, Mustafić je odogovrio da spajanje je veoma značajno iz razloga što se na ovaj način stiče značajan potencijal za kvalitetan i stabilan rast i razvoj.

- Kapitalna adekvatnost ishodišne Banke je značajno veća od tržišnog prosjeka i jedan je od bitnih stubova budućeg razvoja. Istovremeno, Banka sa vlasničkom pozadinom vodećeg poslovnog sistema u BiH daje dodatnu sigurnost svojim klijentima – mišljenja je Mustafić.

Mustafić smatra da je jačanje banaka koje su u većinskom domaćem vlastništvu izrazito bitno za bankarski sektor u BiH.

- Upravo ovaj proces spajanja domaćih banaka predstavlja iskorak u smjeru daljeg razvoja i osnaživanja bankarskog sektora u BiH – zaključio je Mustafić.

Domaća banka koja razumije potrebe bh. građana

- Bitno je napomenuti da će ovakva poslovna odluka biti od značajna za klijente obje banke, jer će Banka biti u prilici klijentima pružiti atraktivniju i konkurentniju paletu proizvoda i usluga. Želimo graditi jaku domaću banku koja razumije potrebe bh. građana i stvara pozitivno poslovno okruženje – naglasio je Mustafić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik