Beogradski aerodrom do kraja 2016. dobija treći terminal

Bez autora
May 30 2016

Aerodrom „Nikola Tesla” očekuje da i 2016. završi sa više od 26 miliona evra profita, kao i prethodne dve, s tim da će investicije u ovoj godini biti 4,2 milijarde dinara, što je 44 odsto više nego 2015. Pored dva postojeća terminala, do kraja godine aerodrom će dobiti još jedan moderno opremljen terminal - T2b. Prva faza izgradnje je završena. Reč je o delu koji povezuje terminal 1 i terminal 2 i koji će, u cilju povećanja komfora, biti namenjen putnicima i avio-kompanijama. Direktor Aerodroma „Nikola Tesla”, kaže da se u drugoj fazi planira dalje uređenje hola za registraciju putnika sa najmodernijim transportnim sistemom.

Beogradski aerodrom do kraja 2016. dobija treći terminalAerodrom „Nikola Tesla” očekuje da i 2016. završi sa više od 26 miliona evra profita, kao i prethodne dve, s tim da će investicije u ovoj godini biti 4,2 milijarde dinara, što je 44 odsto više nego 2015.

Pored dva postojeća terminala, do kraja godine aerodrom će dobiti još jedan moderno opremljen terminal - T2b. Prva faza izgradnje je završena. Reč je o delu koji povezuje terminal 1 i terminal 2 i koji će, u cilju povećanja komfora, biti namenjen putnicima i avio-kompanijama.

Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma „Nikola Tesla”, kaže da se u drugoj fazi planira dalje uređenje hola za registraciju putnika sa najmodernijim transportnim sistemom.

- Tu će biti osam tradicionalnih šaltera za registraciju, dva sa dualnom funkcijom i tri automata za samostalnu registraciju, takozvani self čekin. Uskoro počinje i uređenje centralnog hola terminala 1 - kaže Vlaisavljević za „Blic”.

Osim proširenja kapaciteta, aerodrom je, pre svega zbog letova za Ameriku, povećao i bezbednost, koja je sada u skladu sa najvišim svetskim standardima.

U protekle dve godine pojačana je i saradnja s ostalim aerodromima u državi, ali i u regionu. Tako je „Nikola Tesla” donirao 50 miliona dinara za izgradnju terminalne zgrade na Aerodromu Ponikve u Užicu, odakle bi već na jesen mogao da krene saobraćaj.

- On će se razlikovati od aerodroma u Nišu. U prvom planu će biti čarteri i generalna, mala avijacija - kaže Vlaisavljević.On dodaje i da je beogradski aerodrom na pragu potpisivanja dokumenata o strateškom partnerstvu sa Aerodromom Banja Luka, ali da će konačnu odluku o tome doneti dve vlade.

Direktor beogradskog aerodroma kaže i da je u prvom kavrtalu ove godine zabeležen rast poslovnih prihoda od tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, a da su troškovi smanjeni za četvrtinu.

- Uštede su ostvarene pre svega u domenu zaposlenih, i to tako što smo na određeno ili neodređeno vreme angažovali 778 radnika koji su godinama za nas radili preko omladinskih zadruga. Taj radnik, kada smo ga angažovali preko omladinske zadruge, sa prosečnom platom od, recimo, 76.000 dinara koštao nas je 158.500 dinara, a sada, kada direktno radi za nas - 126.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik