Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,5 posto

Bez autora
May 31 2016

Slovenski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ove godine porastao je za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje prva procjena koju je u utorak objavio tamošnji državni statistički zavod. U odnosu na prethodno tromjesečje, slovensko gospodarstvo poraslo je za 0,5 posto. Na rast BDP-a najviše je utjecalo povećanje proizvodnje u prerađivačkoj industriji, na godišnjoj razini za 6,8 posto, u trgovini za 5,1 posto, ugostiteljstvu za 8,1 posto, te sektoru trgovine nekretninama, za 6,5 posto. S druge strane, u velikoj je krizi i dalje građevinarstvo, s godišnjim padom aktivnosti za 18,3 posto.

Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,5 postoSlovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine porastao je za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje prva procjena koju je u utorak objavio tamošnji državni statistički zavod.

U odnosu na prethodno tromjesečje, slovensko gospodarstvo poraslo je za 0,5 posto.

Na rast BDP-a najviše je utjecalo povećanje proizvodnje u prerađivačkoj industriji, na godišnjoj razini za 6,8 posto, u trgovini za 5,1 posto, ugostiteljstvu za 8,1 posto, te sektoru trgovine nekretninama, za 6,5 posto. S druge strane, u velikoj je krizi i dalje građevinarstvo, s godišnjim padom aktivnosti za 18,3 posto.

Na nastavak trenda rasta slovenskog BDP-a iz zadnjih godina i dalje najsnažnije utječe, izvoz koji je u godinu dana porastao za 5,3 posto, od čega robni izvoz za 4,9 posto, a usluga za 7,4 posto.

Povećana je i domaća potrošnja - potrošnja domaćinstava uvećana je za 0,6 posto, a državna za 2,7 posto.

Zbog krize u građevinarstvu i dalje međutim padaju bruto investicije u osnovna sredstva koje su smanjene za 8,2 posto, dok su investicije u strojeve i opremu povećane za 9,3 posto.

Slovenija je u prošloj godini, prema prvim objavljenim statističkim procjenama, ostvarila rast BDP-a od 2,9 posto, što je manje od rasta od 3 posto zabilježenog u 2014. godini.

Većina domaćih i stranih financijskih ustanova smanjila je početkom ove godine procjenu rasta slovenskog BDP-a u 2016. godini, uz prognozu da će ona iznositi između 1,7 i 2 posto, ovisno od nastavka strukturnih reformi i privatizacije te konjukture na europskom tržištu, na kojega se oslanja izvoz kao glavni pokretač rasta.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik