Kompanije iz BiH gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u Indoneziji

Bez autora
May 31 2016

Indonezija planira realizaciju značajnih razvojnih projekata, kao što su osiguranje električne energije za našu regiju Sumatra, a na realizaciji ovog i drugih projekata bit će angažovane bh. kompanije, najavila je ambasadorica Indonezije u BiH Amelija Ahmad Jani. Pojasnila je da se, između ostalog, radi o projektu u okviru kojeg će biti izgrađena električna mreža u dužini oko 1.000 kilometara, te da će najvjerovatnije u istoj regiji biti izgrađena i hidroelektrana za koju će, također, biti angažovani bh. stručnjaci. Također, razmišljamo i o mogućnosti izgradnje solarnih elektrana, ali to još nije sigurno.

Kompanije iz BiH gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u IndonezijiIndonezija planira realizaciju značajnih razvojnih projekata, kao što su osiguranje električne energije za našu regiju Sumatra, a na realizaciji ovog i drugih projekata bit će angažovane bh. kompanije, najavila je u izjavi za “Avaz” ambasadorica Indonezije u BiH Amelija Ahmad Jani (Amelia Achmad Yani).

Infrastrukturni projekti

Pojasnila je da se, između ostalog, radi o projektu u okviru kojeg će biti izgrađena električna mreža u dužini oko 1.000 kilometara, te da će najvjerovatnije u istoj regiji biti izgrađena i hidroelektrana za koju će, također, biti angažovani bh. stručnjaci. 

- Također, razmišljamo i o mogućnosti izgradnje solarnih elektrana, ali to još nije sigurno. U oktobru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetit će Indoneziju i u okviru te posjete bit će potpisan i zvanični dogovor, jer je trenutno potpisan tek sporazum o razumijevanju između BiH i Indonezije. Sve navedene projekte trebale bi raditi bh. državne kompanije - naglasila je Jani.

Regija Sumatra: Planirano da bh. stručnjaci grade hidroelektranu

Jani je dodala da je prije mjesec Vlada Republike Indonezije ukinula vize za građane BiH, kao i za još 169 država svijeta.

- Na taj način željeli smo ukloniti sve restrikcije koje su postojale za razvoj uzajamnih odnosa BiH i Indonezije. Užurbano radimo na poboljšanju ekonomskih odnosa, pa je naš predsjednik imenovao specijalnog izaslanika koji je prisustvovao i 7. Sarajevo biznis forumu – kazala je Jani.

Stručan kadar

Mišljenja je da BiH ima dobar i stručan tehnološki kadar koji nedostaje Indoneziji.

 - Upravo iz tog razloga Indonezija i BiH će uskoro imati značajnu razmjenu, naročito kad je riječ o energetici i hidroenergetici. Namjeravamo i da kupujemo kafu i mlijeku iz BiH, jer smo zadovoljni kvalitetom. Ono što je posebno značajno za nas jeste da BiH ima razvijenu namjensku industriju te je Indonezija zainteresovana za kupovinu naoružanja iz BiH. Mi imamo veliku vojsku sa značajnim potrebama - najavila je Jani. 
Indonezija ima značajne kapacitete

- Indonezija i Jugoslavija imale su veoma dobre odnose i jaku duhovnu vezu. Nakon rata u Jugoslaviji ti odnosi su zamrznuti, a Indonezija je zapala u veoma duboku ekonomsku krizu pa nije bila u mogućnosti da pomogne razvoju BiH. Indonezija danas pod novim rukovodstvom je sasvim drugačija država, koja ima značajne kapacitete. Naša ekonomija se nakon krize značajno oporovila i bilježimo rast od 5,4 posto na godišnjem nivou, a cilj nam je da dostignemo rast od sedam posto – zaključila je Jani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik