Hrana iz RS korak bliže Rusiji

Bez autora
May 31 2016

Delegacije RS i ruskog Sankt Peterburga napravile su još jedan korak bliže međusobnoj ekonomskoj saradnji, koja bi se ogledala u plasmanu domaćih prehrambenih proizvoda na tamošnje tržište, ali i saradnji u ostalim oblastima industrije, turizmu, te sportu. U narednim danima trebalo bi da bude precizirana mapa puta za potpisivanje sporazuma o saradnji RS i Sankt Peterburga, dok je u nekom narednom periodu planirano i otvaranje privrednog predstavništva RS u Sankt Peterburgu. Delegacija iz Sankt Peterburga već dva dana je u RS i ostvaruje kontakte sa zainteresovanim kompanijama, koje žele saradnju.

Hrana iz RS korak bliže RusijiDelegacije RS i ruskog Sankt Peterburga napravile su još jedan korak bliže međusobnoj ekonomskoj saradnji, koja bi se ogledala u plasmanu domaćih prehrambenih proizvoda na tamošnje tržište, ali i saradnji u ostalim oblastima industrije, turizmu, te sportu.

U narednim danima trebalo bi da bude precizirana mapa puta za potpisivanje sporazuma o saradnji RS i Sankt Peterburga, dok je u nekom narednom periodu planirano i otvaranje privrednog predstavništva RS u Sankt Peterburgu.

Delegacija iz Sankt Peterburga već dva dana je u RS i ostvaruje kontakte sa zainteresovanim kompanijama, koje žele saradnju.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da je riječ o nastavku razgovora od prošle godine, te da RS ima potencijal za proizvodnju koji je interesantan za tržište Sankt Peterburga i Rusije, ali i da postoji veliki interes poljoprivrednih proizvođača RS i obratno za takav poslovni odnos.

"RS može proizvesti određene količine po obimu i strukturi, na ovom nivou svojih materijalnih mogućnosti, ali može daleko više proizvesti ukoliko bismo obezbijedili zajednička ulaganja za određenu proizvodnju", rekao je Mirjanić. Dodao je da je RS u prošloj godini imala ofanzivniji izvoz na rusko tržište, te da je gro tih izvoznih kontingenata voće i povrće.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se stvore uslovi u sferi fitosanitarne i posebno veterinarske komponente za uvoz, odnosno izvoz poljoprivrednih proizvoda, prevashodno animalnog porijekla. Precizirao je da su, kada je riječ o agrarnom sektoru, delegaciji iz Sankt Peterburga prezentovani obim i struktura proizvodnje, koju je RS kadra da obezbijedi u narednom periodu.

"To je oko 100.000 tona raznog voća, gdje dominira jabučasto voće, zatim povrća oko 220.000 tona gdje dominira krompir, mesa oko 35.000 tona, najviše goveđeg mesa. Tu su i prerađevine od mesa, mlijeka, voća i povrća 73.000 tona, zatim mlijeka 95.000 tona", rekao je Mirjanić i dodao da su to orijentacione količine.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da je na sastanku sa delegacijom iz Rusije potvrđena potpuna spremnost za neposrednu saradnju u narednom periodu.

"Trenutno imamo na stolu ugovor koji treba da potvrdimo za oko tri sedmice između Vazduhoplovnog zavoda 'Klimov' i Vazduhoplovnog zavoda 'Orao' iz Bijeljine, za saradnju na remontu helikopterskih motora. Ali danas smo govorili i o mogućnosti vlasničkog učešća ruskih partnera u 'Orlu'", rekao je Đokić. Dodao je da je RS otvorena mogućnost da u Sankt Peterburgu ima svoj štand na sajmovima.

U okviru toga spomenuta je i mogućnost da RS ima stalno privredno predstavništvo u Sankt Peterburgu kao jedan poslovni dom u okviru koga bi bila stalno predstavljena mogućnost privrednih potencijala RS, ali i veći prostor putem koga bi se mogla obaviti distribucija proizvoda iz RS na to tržište.

"Sada nam slijedi u narednom periodu zaključenje konkretnih ugovora između naših kompanija", rekao je Đokić.

Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, rekla je da je bilo riječi i o unapređenju odnosa u oblasti sporta. Dodala je da postoji saglasnost obje strane da sportske ekipe iz RS učestvuju u Sankt Peterburgu na turnirima i prijateljskim utakmicama i obrnuto.

"Posebno je izražena želja predstavnika iz Sankt Peterburga da njihova rukometna federacija učestvuje u rukometnom turniru u Doboju, ali i vaterpolista da dođu na pripreme u Banjaluku", rekla je Davidovićeva.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, rekao je da otvaranje avio-linije Beograd - Sankt Peterburg otvara veću mogućnost turističke saradnje sa RS. Dodao je da su ruski partneri zainteresovani i za zdravstveno-turističke usluge na prostoru RS.

Elgiz Idrizovič Kačajev, predsjednik Odbora za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga, rekao je da će biti potpisan sporazum o saradnji sa RS, gdje postoji već prijedlog sporazuma, a da će u narednim danima biti napravljena mapa puta za taj sporazum.

"Bitno nam je da uspostavimo direktne odnose između naših privrednika i mislimo da će to doprinositi razvoju naše saradnje", rekao je on. Dodao je da su u njihovoj delegaciji i fitosanitarne i veterinarske službe koje će firmama iz RS, koje žele sarađivati s njima, prezentovati uslove za izlazak na rusko tržište.

U toku jučerašnjeg dana u prostorijama Privredne komore održani su sastanci privrednika RS i Sankt Peterburga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik