"Kostolac B3" kasni jer nema papire

Bez autora
May 31 2016

Građevinska dozvola za izgradnju nove termoelektrane "Kostolac B3" nije ni u proceduri. U dokumentaciji koja se u toku ove i prošle godine našla pred Ministarstvom građevinarstva nema nijedne dozvole za novu termocentralu, ni u pripremi. Iako je početak radova bio najavljen još za Božić ove godine, kamen temeljac će sačekati formiranje nove vlade. I bez građevinske dozvole i procene uticaja na životnu sredinu, već su počeli sitni građevinski radovi na mestu gde je planirana termocentrala. Još nemamo informacije kada će početi izgradnja, ali svakako svi računaju na novu termoelektranu, koja se čeka već skoro 30 godina.

Građevinska dozvola za izgradnju nove termoelektrane "Kostolac B3" nije ni u proceduri, saznaju "Novosti".

U dokumentaciji koja se u toku ove i prošle godine našla pred Ministarstvom građevinarstva nema nijedne dozvole za novu termocentralu, ni u pripremi.

Iako je početak radova bio najavljen još za Božić ove godine, kamen temeljac će, prema našim saznanjima, sačekati formiranje nove vlade.

I bez građevinske dozvole i procene uticaja na životnu sredinu, već su počeli sitni građevinski radovi na mestu gde je planirana termocentrala.

- Još nemamo informacije kada će početi izgradnja, ali svakako svi računaju na novu termoelektranu, koja se čeka već skoro 30 godina - kaže Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku. - Vlada Srbije već je uplatila avans kineskoj banci, koja je i investitor u ovom poslu.

Iako je izgradnja "Kostolca B3", koji treba da donese novih 350 megavata na mrežu, prolongirala nekoliko puta, nakon što je i zvanično potpisan sporazum sa Kinezima, izgradnju su omele građevinske dozvole, kojih nema ni u najavi.

- Za JPS - "TE Kostolac" tokom 2015. i 2016. godine izdate su građevinske dozvole za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u okviru "Kostolca B", za izgradnju industrijskog koloseka iz ŽS "Stig" do TE "Kostolac B" (prva i druga faza) i za rekonstrukciju razvodnog postrojenja "Drmno" i DV polja (dva investitora EPS i EMS) - kažu u Ministarstvu građevinarstva.

- U postupku su sledeće dozvole: privremena građevinska dozvola za ankerisani meterološki anamometarski stub i pristanište.

U proceduri se nigde ne pominje dokumentacija za novi blok. Posao se odlaže i zbog raseljavanja domaćinstava sa zaštitnog pojasa Drmno.

- Oko 200 domaćinstava u Drmnu, što je 75 odsto ukupnog stanovništva ovog sela, potpisalo je peticiju kojom traže raseljavanje zbog blizine kopa, koja iznosi od 50 do 100 metara - kaže Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj.

- Emisije prašine i buke u blizini kopa su daleko iznad dozvoljenih, a procene uticaja na životnu sredinu još su u toku za termoelektranu, a prethodne su istekle. Dodatni problem meštani Drmna imaće kada se, u sklopu planirane termoelektrane "Kostolac B3", izgradi pristupna pruga sa druge strane sela. Tada će celo selo biti okruženo. Meštani neće moći da izađu iz njega.

Rok do 2020.

Izgradnja bloka B3 trebalo bi da traje pet godina, a rok za puštanje u rad je 2020. godina. Po toj računici, već je probijen rok za početak radova na podizanju termoelektrane.

Neophodno je i proširenje površinskog kopa Drmno, kao i nova trafostanica. Planirano je da proširenje kopa bude završeno za 42 meseca, odnosno 1,5 godina pre aktiviranja bloka B3.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik