Cena trešanja od 150 do 280 dinara za kilogram

Bez autora
May 31 2016

Kilogram trešanja na Kvantaškoj pijaci u Beogradu je koštao 220 dinara, a u malim radnjama ovo voće se prodavalo i za 280 dinara. Cena je nešto viša u odnosu na prošlu nedelju kada se na istoj pijaci, na kojoj se snabdeva većina preprodavaca, kilogram ovog voća nudio na veliko za 180 dinara po kilogramu i to za kvalitetnije i krupnije trešnje. U istom periodu prošle godine preprodavci su kilogram trešanja plaćali upola manje. Do poskupljenja je, kažu prodavci, došlo zbog kiše koja je delom uništila rod, a sa druge strane zbog loših uslova za berbu i ponuda je bila nešto slabija u odnosu na prethodni period. Zabunu među kupcima izazvale su i velike razlike u cenama ovog voća koje su od pijace do pijace u glavnom gradu varirale i do 100 dinara.

Cena trešanja od 150 do 280 dinara za kilogramKilogram trešanja na Kvantaškoj pijaci u Beogradu je koštao 220 dinara, a u malim radnjama ovo voće se prodavalo i za 280 dinara.

Cena je nešto viša u odnosu na prošlu nedelju kada se na istoj pijaci, na kojoj se snabdeva većina preprodavaca, kilogram ovog voća nudio na veliko za 180 dinara po kilogramu i to za kvalitetnije i krupnije trešnje. U istom periodu prošle godine preprodavci su kilogram trešanja plaćali upola manje.

Do poskupljenja je, kažu prodavci, došlo zbog kiše koja je delom uništila rod, a sa druge strane zbog loših uslova za berbu i ponuda je bila nešto slabija u odnosu na prethodni period.

Zabunu među kupcima izazvale su i velike razlike u cenama ovog voća koje su od pijace do pijace u glavnom gradu varirale i do 100 dinara.

I dok je kod malih individualnih proizvođača na pijacama kilogram mogao da se pazari i za 150 do 160 dinara, kod preprodavaca su trešnje u nekim delovima grada bile i duplo skuplje.

Prema podacima koje objavljuje Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije STIPS prosečna cena trešanja je prethodnih nekoliko dana na zelenim pijacama u Beogradu, kao i Kraljevu iznosila oko 200 dinara, u Čačku 230, Smederevu i Požarevcu 180, u Loznici i Nišu 150, a u Pančevu čak 280 dinara za kilogram.

Pre nekoliko dana u medijima se pojavila informacija da su preprodavci iz Rusije otkupili od domaćih proizvođača većinu roda, što je, navodno, dovelo do poskupljenja ovog voća.

Kako kažu u Privrednoj komori Srbije, još nema podataka o izvozu trešanja, a kada je reč o ukupnom izvozu prema Rusiji, on je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2015. povećan za 21, a izvoz prehrambenih proizvoda za 22,7 odsto. U ovom periodu je zabeležen i veći izvoz jabuka za čak 48 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik