"Crna lista" direktora dostupna na sajtu APR-a

Bez autora
Jun 01 2016

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije,, izjavio je da su od danas na portalu Agencije za privredne registre dostupne “crne liste” direktora, odnosno firmi koje nisu poslovale u skladu sa propisima i prema kojima će biti preduzeta privremena ograničenja.Ministar je, predstavljajući Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, objasnio da će registar omogućiti da se odgovornim licima privremeno ograniči pravo na registrovanje druge firme.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je da su od danas na portalu Agencije za privredne registre (APR) dostupne “crne liste” direktora, odnosno firmi koje nisu poslovale u skladu sa propisima i prema kojima će biti preduzeta privremena ograničenja.

Sertić je, predstavljajući Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, objasnio da će registar omogućiti da se odgovornim licima privremeno ograniči pravo na registrovanje druge firme.

Na taj način ćemo moći da pratimo i objavljujemo ko je prekršio zakon, kao i da mu, u tom slučaju, onemogućimo da dalje raspolaže udelima, novcem u privrednim društvima, ako su nadležni organi izrekli takve mere, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, svako ko ne izmiri poreske obaveze neće moći da bude aktivan učesnik ekonomskog života, a kazneni kriterijumi će biti definisani kroz sudske presude.

Ministar je rekao da je početkom rada ovog registra, koji se naziva i “crna lista”, praktično počela primena Zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, koji je usvojen krajem prošle godine.

Sertić je ujedno ukazao na to da je resorno ministarstvo najveći deo javnih podataka učinilo dostupnim kroz različite registre kako bi rešilo probleme u društvu.

Ovo je važan zakon koji nam omogućava da imamo evidenciju svih učesnika u ekonomskom životu koji su narušili pravila ponašanja, naglasio je on i dodao da je država omogućila da poslovni ambijent bude dobar i da privrednici mogu da rade i budu uspešni.

Direktor APR-a Zvonko Obradović objasnio je da će u registar biti upisani oni koji su učinili, primera radi, krivično delo poreske utaje, privredne prestupe, dugovanja i sve za šta sud osudi jedno lice, ali i istakao da zabrane nisu automatske.

Obradović je naveo da u registru neće biti dostupni lični podaci iz kaznenih evidencija, i to zbog zaštite podataka o ličnosti, dok su javno dostupni podaci o pravnim licima.

On je rekao da je unos podataka počeo i da već ima nekoliko stotina ograničenja, koja će sukcesivno biti objavljivana, ističući da je to još jedan dodatni standard – objava podataka o profesionalnoj reputaciji.

Realizaciju registra pomogla je i Kraljevina Norveška sa 79,2 miliona dinara za softver, dok je Agencija za privredne registre u projektu za hardver učestvovala sa 10,5 miliona dinara.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je i sam pravnik po profesiji i da zna koliko je pravni okvir važan, a samim tim i ovaj registar.

Srbija već ima odgovarajuće poslovno okruženje za registrovanje privrednih subjekata, ali potrebno je ustanoviti ograničenja kako bismo sprečili neke zloupotrebe, rekao je on.

Bjornstad je ocenio da je Srbija već dobro mesto za poslovanje, ali i podvukao da je uspostavljanjem ovog registra otišla korak dalje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik