Počela obuka za rodno odgovorno budžetiranje

Bez autora
Jun 02 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavila je danas da uvođenje rodno odgovornog budžeta predstavlja korak dalje u reformi budžetskog sistema države, i najavila uvođenje rodne komponente u sve budžetske institucije.Ona, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je, povodom početka obuke za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja za 2017. godinu, da je od sada takav budžet obaveza, budući da je Vlada tu meru uvrstila u Zakon o budžetskom sistemu, koji je usvojen u decembru 2015. godine.

Počela obuka za rodno odgovorno budžetiranjePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da uvođenje rodno odgovornog budžeta predstavlja korak dalje u reformi budžetskog sistema države, i najavila uvođenje rodne komponente u sve budžetske institucije.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je, povodom početka obuke za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja za 2017. godinu, da je od sada takav budžet obaveza, budući da je Vlada tu meru uvrstila u Zakon o budžetskom sistemu, koji je usvojen u decembru 2015. godine.

Uključivanje rodne ravnopravnosti u programske budžete veoma je važno u borbi protiv rodne diskriminacije, jer žene ne treba da ostanu neiskorišćeni potencijal društva, naglasila je ona i dodala da je cilj Vlade da do 2020. godine sve budžetske institucije, državne i lokalne, uvedu rodne komponente u svoje budžete.

Mihajlović je objasnila da rodno odgovoran budžet ne znači posebne budžete za žene i muškarce, već predstavlja raspodelu postojećih sredstava na način da odgovaraju na potrebe i jednih i drugih.

Prema njenim rečima, žene i muškarci treba da imaju jednak pristup resursima, ali i da jednako učestvuju u odlučivanju i imaju jednake koristi od upotrebe resursa.

Rodno odgovorno budžetiranje podrazumeva rodnu analizu budžeta i uključivanje rodne perspektive u sve budžetske procese i restruktuiranje prihoda i rashoda u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Ministarstvom finansija pokrenulo je proces uvođenja rodno odgovornog budžetiranja. Podršku procesu pruža Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik