Razvojni programi predstavljeni privrednicima

Bez autora
Jun 06 2016

Novoformirana Razvojna agencija Srbije predstavila je pančevačkim privrednicima programe podsticaja za razvoj preduzeća svih kategorija, od mikro do velikih kompanija.Ona se oslanjaju na promenjeni Zakon o ulaganjima koji izjednačava prava stranih i domaćih investitora na državne subvencije. Pančevci pozdravljaju ovaj potez Vlade ali istovremeno izražavaju bojazan da oni kojima bi saredstva bila najpotrebnija ne ispunjavaju uslove kako bi ih dobili.

Razvojni programi predstavljeni privrednicimaNovoformirana Razvojna agencija Srbije predstavila je pančevačkim privrednicima programe podsticaja za razvoj preduzeća svih kategorija, od mikro do velikih kompanija.

Ona se oslanjaju na promenjeni Zakon o ulaganjima koji izjednačava prava stranih i domaćih investitora na državne subvencije. Pančevci pozdravljaju ovaj potez Vlade ali istovremeno izražavaju bojazan da oni kojima bi saredstva bila najpotrebnija ne ispunjavaju uslove kako bi ih dobili.

Razvojna agencija Srbije formirana je početkom godine sa zadatkom da svu državnu pomoć privredi objedini na jednom mestu uz izjednačavanje prava stranih i domaćih privrednika na te podsticaje.

"Na ovaj način se pruža podrška velikim kompanijama koje žele da investiraju ogromnu količinu novca, odnosno da investiraju i otvaraju velike fabrike, da zapošljavaju veliki broj radnika, do malih start-ap kompanija koje prosto nemaju mogućnosti da zapošljavaju u ovom trenutku, ali žele i imaju nove ideje", kaže Predrag Deretić, viši savetnik za direktna ulaganja u RAS-u.

Ministarstvo privrede želi da u godini preduzetništva preko Razvojne agencije pomogne privrednicima značajnim sredstvima, i bez komplikovanih uslova konkurisanja. Neophodno je da su firme registrovane u Srbiji, da vode dvojno knjigovodstvo, da su izmirile poreske obaveze i da nemaju guzbitke u poslednje dve godine. Uprkos tome, privrednici ipak imaju rezerve prema ovim programima.

"Uvek misle da ne postoji mogućnost da oni dobiju tako nešto, da su da kažemo namešteni konursi, i zato postoji veliki problem da ih uverimo da je potrebno da se jave. Moraju da apliciraju, da barem pokušaju. Ako krenu s nepoverenjem onda svakako ništa neće dobiti, tako da pokušavamo da ih animiramo da podnesu prijave i da vide da zaista jeste moguće ako ispunjavaju neke uslove koje smo propisali da mogu dobiti državna srtedstva", Jelena Uzelac, viši savetnik za upravljajnje projektima u RAS-u.

Pančevački preduzetnici pozdravljaju ovaj potez Vlade, mada tvrde kako zbog teških uslova poslovanja mnogi neće ispuniti kriterijume iz konkursa.

"Može da bude neka pokretačka snaga koja će ako ništa drugo doprineti da jedan broj ljudi počne da radi kako valja, da se poveća obim poslovanja, da se poveća neka kupovna moć građana koja će opet doprineti da ovi koji lošije posluju da im se poveća obim poslovanja. Dakle, sve ove mere će biti neke pokretačke da kažemo na duži rok", navodi Gordana Smilić, sekretar Opšteg udruženja zanatlija i drugih preduzetnika Pančeva.

Pančevačko udruženje preduzetnika smatra da bi Vlada trebalo da proglasi deceniju preduzetništva kako bi zaista pomogla ozdravljenju domaće privrede, uz veće insistiranje na suzbijanju sive ekonomije, smanjenju nameta i reformi školstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik