Strana ulaganja u BiH skliznula za 35 odsto!

Bez autora
Jun 07 2016

Direktna strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 473,1 milion maraka, što je manje za 34,8 odsto u odnosu na ulaganje u godini ranije, pokazuju dostupni podaci Centralne banke BiH iz platnog bilansa, koje je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svojoj godišnjoj analizi ekonomskih trendova.Posljednji dostupni podaci CB BiH za devet mjeseci prošle godine pokazuju da je najviše bilo ulaganja iz Austrije, zatim iz Luksemburga i iz Turske. Posmatrajući strukturu direktnih stranih ulaganja u BiH u prva tri kvartala prošle godine najviše ulaganja je bilo u oblast telekomunikacija, i to 66,2 miliona maraka, te u finansijske djelatnosti i osiguranje ukupno 48,6 miliona maraka.

Strana ulaganja u BiH skliznula za 35 odsto!Direktna strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 473,1 milion maraka, što je manje za 34,8 odsto u odnosu na ulaganje u godini ranije, pokazuju dostupni podaci Centralne banke (CB) BiH iz platnog bilansa, koje je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u svojoj godišnjoj analizi ekonomskih trendova.

Kako se navodi u ovoj opsežnoj analizi, posljednji dostupni podaci CB BiH za devet mjeseci prošle godine pokazuju da je najviše bilo ulaganja iz Austrije (65,8 miliona maraka), zatim iz Luksemburga (65,3 miliona maraka) i iz Turske (48,8 miliona KM).

Posmatrajući strukturu direktnih stranih ulaganja u BiH u prva tri kvartala prošle godine najviše ulaganja je bilo u oblast telekomunikacija, i to 66,2 miliona maraka, te u finansijske djelatnosti i osiguranje ukupno 48,6 miliona maraka.

"Prema podacima CB BiH za prva tri kvartala prošle godine, smanjenje je najvećim dijelom rezultat manjeg učešća u ukupnom ulaganju u odnosu na isti period prethodne godine u oblasti prerađivačke industrije, i to u oblastima proizvodnje koksa i naftnih derivata (-30,6 odsto), rudarstva, odnosno vađenja uglja i lignita (-12,4 odsto), zatim u oblasti trgovine (-13,7 odsto), te u proizvodnji baznih metala (-9,7 odsto) i oblasti smještaja (-3,6 odsto)", precizirano je u ovoj analizi DEP BiH.

Prema njihovim riječima, u prošloj godini je završeno ulaganje u Rudnik i termoelektranu Stanari, koja je već počela sa testnim radom, što je, kako kažu, definitivno uticalo na smanjenje ulaganja.

"Na visinu ulaganja u prošloj godini svakako je uticala i činjenica da je došlo do odlaganja početka izgradnje najavljivanih većih elektroenergetskih projekata, poput TE Ugljevik 3, HE Mrsovo i HE Ulog", navedeno je u analizi.

Pored toga, oni naglašavaju da se loš kreditni rejting BiH takođe može smatrati za jedan od determinišućih faktora direktnih stranih ulaganja prema BiH, a čije bi poboljšanje trebalo da bude jedan od prioriteta. S tim u vezi, u analizi se navodi da su kreditni rejtinzi BiH i Albanije najlošiji u regionu.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da ovi podaci o drastičnom padu stranih investicija u BiH u prošloj godini i ne treba da čude ako se uzme u obzir da domaći politički lideri svakodnevno koriste svaki način da osvanu u medijima bez obzira koliko to loše bilo po imidž ove države.

"Politička situacija nam je takva da i ono što treba da se dogovorimo u četiri zida publikujemo u medijima, samo da bi lideri dobili koji poen više pred izbore. Dakle, lična promocija po bilo kom osnovu je važnija od štete koju čine građanima BiH. To je postalo pravilo", rekao je Pavlović.

Kada se to sve uzme u obzir, Pavlović je upitao ko bi onda došao da investira u zemlju u kojoj se ne zna koliko će biti referenduma, koliko će još biti uhapšenih visokih dužnosnika, koliko još promjena će biti na nivou Savjeta ministara BiH.

"Time odajemo sliku vrlo neuređenog društva u kojem je krajnje nesigurno investirati. Izvana izgledamo kao tamni vilajet u koji ne treba ni ulaziti, a kamoli investirati", rekao je on i izrazio očekivanje da će, ukoliko se ovako nastavi, nivo stranih investicija u BiH narednih godina potpuno da presahne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik