Šel napušta deset zemalja

Bez autora
Jun 09 2016

Anglo-holandski energetski gigant Rojal Dač Šel saopštio je danas da bi mogao da ode iz deset zemalja, u sklopu prethodno najavljenog plana prodaje svojih naftnih i gasnih aktiva u periodu od dve godine.Posle nedavnog preuzimanja rivalske BG Grupe, proširena kompanija očekuje da će ostvariti veću uštedu od prethodno najavljene, navodi se u saopštenju Šela. Prema novim predviđanjima kompanije, planira se ušteda od 4,5 milijardi dolara u periodu od dve godine, što je za milijardu dolara više u odnosu na prethodno projektovanu uštedu.

Šel napušta deset zemaljaAnglo-holandski energetski gigant Rojal Dač Šel saopštio je danas da bi mogao da ode iz deset zemalja, u sklopu prethodno najavljenog plana prodaje svojih naftnih i gasnih aktiva u periodu od dve godine.

"Posle nedavnog preuzimanja rivalske BG Grupe, proširena kompanija očekuje da će ostvariti veću uštedu od prethodno najavljene", navodi se u saopštenju Šela koje prenosi agencija Frans pres.

Prema novim predviđanjima kompanije, planira se ušteda od 4,5 milijardi dolara u periodu od dve godine, što je za milijardu dolara više u odnosu na prethodno projektovanu uštedu.

Kompanija je, takođe, saopštila da će do deset odsto aktiva za proizvodnju gasa i nafte staviti na prodaju, kao i da će izaći iz pet do deset država.

Iako je ostao pri planiranoj prodaji aktiva, u vrednosti od 30 milijardi dolara, Šel je srezao najavljene investicije za tekuću godinu na 29 milijardi dolara, jer su energetske kompanije širom sveta suočene sa negativnim efektima niskih cena nafte.

Šel je nedavno okončao 60 milijardi evra vredno preuzimanje britanske grupacije BG Grupe, u sklopu ugovora koji ima za cilj jačanje Šelove pozicije na tržištu tečnog prirodnog gasa.

Zbog tog preuzimanja i niskih cena nafte, Šel je najavio ukidanje najmanje 12.500 radnih mesta do kraja 2016. godine.

Šel je prijavio i 89-procentni pad neto profita u prvom tromesečju 2016. godine, što je, kako je saopšteno, posledica sunovrata cena nafte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik