Srpska industrija pouzdan partner nemačkim kompanijama

Bez autora
Jun 09 2016

Kompanije iz Srbije u oblasti metaloprerade, mašinogradnje, elektro, industrije autodelova sposobne su da budu pouzdani dobavljači i partneri velikim nemačkim kompanijama, potvrđuje i skup u Dortmundu, koji je okupio oko 50 nemačkih, 43 firme iz Srbije i više od stotinu iz drugih zemalja regiona. Nemački zvaničnici ocenili su da srpska privreda ima veliki industrijski potencijal, a domaći privrednici istakli su dragocenu podršku PKS u osvajanju stranih tržišta. Državni sekretar pokrajine Severna Rajna Vestfalija istakao je značaj susreta u Dortmundu i zajedničkog predstavljanja kompanija Zapadnog Balkana u toj pokrajini, jer, kako je rekao, na taj način povećavaju vidljivost na tom velikom tržištu.

Srpska industrija pouzdan partner nemačkim kompanijamaKompanije iz Srbije u oblasti metaloprerade, mašinogradnje, elektro, industrije autodelova sposobne su da budu pouzdani dobavljači i partneri velikim nemačkim kompanijama, potvrđuje i skup u Dortmundu, koji je okupio oko 50 nemačkih, 43 firme iz Srbije i više od stotinu iz drugih zemalja regiona.

Nemački zvaničnici ocenili su da srpska privreda ima veliki industrijski potencijal, a domaći privrednici istakli su dragocenu podršku PKS u osvajanju stranih tržišta.

Ginter Horcecki, državni sekretar pokrajine Severna Rajna Vestfalija istakao je značaj susreta u Dortmundu i zajedničkog predstavljanja kompanija Zapadnog Balkana u toj pokrajini, jer, kako je rekao, na taj način povećavaju vidljivost na tom velikom tržištu.

Severna Rajna - Vestfalija poznata je po sajamskim manifestacijama i učešćem na poslovnim susretima i sajmovima predstavnici preduzeća imaju priliku za bolje pozicioniranje i uspostavljanje direktnih kontakata sa nemačkim partnerima.

Više preduzeća iz te pokrajine već posluje u Srbiji i želimo da intenziviramo saradnju, poručio je Horcecki.

„U Srbiji vidimo veliki industrijski potencijal, što je posebno interesantno nemačkim preduzećima. Kompanije iz Srbije mogu biti pouzdani dobavljači nemačkim proizvođačima“, rekao je Andreas Obersteler, direktor za evropsku politiku Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke.

Vlada Nemačke podržava i podstiče proces pristupanja Srbije i zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Razgovori u Dortmundu deo su Berlinskog procesa koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel pre dve godine, rekao je Obersteler, ukazujući da se taj proces nastavlja održavanjem Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana, početkom jula u Parizu.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Nemačko-srpskom komorom i nemačkim partnerima pozvala je srpska preduzeća i motivisala ih da se prijave za B2B razgovore u Dortmundu, rekao je Nikola Janković, rukovodilac Sektora za bilateralnu saradnju PKS.

„Za PKS i srpsku privredu veoma je važna ova inicijativa, jer podstičemo domaće firme da se uključe u lanac dobavljača velikih internacionalnih kompanija. Takođe, veliki je značaj uključivanja u mreže dobavljača firmi sa područja čitavog Balkana, jer se na taj način unapređuje regionalna saradnja “, objasnio je Janković.

Martin Knap, direktor Nemačko - srpske privredne komore poručio je da je neophodno veće angažovanje preduzeća u sektoru industrije koja već posluju u Jugoistočnoj Evropi i povezivanje sa partnerima u EU.

Formiranje Nemačko - srpske privredne komore u Beogradu jasan je signal nemačkoj privredi da je Srbija zemlja sa dobrim poslovnim ambijentom i tržišnom privredom.

Predstavnici kompanija iz Srbije koji učestvuju u razgovorima u Dortmundu očekuju da nađu nove poslovne partnere među nemačkim kompanijama, povećaju izvoz, proizvodnju i zaposlenost, ali i da usvoje novo znanje, tehnologije i poslovnu kulturu.  

„FPM Agromehanika kvalitetnim i konkurentnim proizvodnim programom iz oblasti poljomehanizacije  prisutna je na 30 tržišta u svetu među kojima je i Nemačka. Dobavljači smo dvema nemačkim kompanijama za koje proizvodimo komponente i delove. Veoma smo zainteresovani da uz podršku Privredne komore Srbije, proširimo saradnju sa nemačkim kompanijama, nađemo nove partnere,  postanemo dobavljači, proširimo proizvodnju i zaposlimo nove radnike u Srbiji“, rekao je Zoran Lapadatović, direktor razvoja FPM Agromehanika iz Boljevca.

Ljuban Panić, menadžer prodaje kompanije MING iz Beograda, koja se bavi kovanjem i mašinskom obradom metalnih delova za železničku, poljoprivrednu, rudarsku industriju i hidrauliku, podseća da  kompanija već drugu godinu učestvuje na susretima sa potencijalnim partnerima iz Nemačke i da je prošle godine sklopljen je dobar posao.

„Taj poslovni aranžman doprineo je ne samo povećanju izvoza u Nemačku, nego i da usvojimo i primenimo nove procedure u našoj firmi, koje otvaraju mogućnost da  budemo još prisutniji na nemačkom tržištu“, ističe Panić. Plan je, dodaje, da kompanija bude potpuno sertifikovana i sledeće godine uđe na automobilsko tržište.

Rodoljub Popović, vlasnik firme Atenic commerce iz Čačka, koja se bavi veleprodajom i maloprodajom proizvoda crne i obojene metalurgije, ističe značaj saradnje sa nemačkim partnerima, jer veliki broj kupaca sa kojima ta kompanija sarađuje izvozi u zemlje Zapadne Evrope, mahom Nemačku. Skupovi koje organizuje Privredna komora Srbije predstavljaju dobru priliku da se omasovi saradnja srpskih i nemačkih privrednika i otvore mogućnosti za proširenje saradnje i u drugim oblicima.

B2B susreti održavaju se drugi put u Nemačkoj, u okviru projekta “Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" – prošle godine u Minhenu, sada u Industrijsko trgovinskoj komori Dortmunda.

Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana realizuje se pod pokroviteljstvom GIZ-a i Ministarstva za saradnju Nemačke i u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija), regionalnih ogranaka nemačke privrede (AHK), kao i nemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V.) i uz veliko angažovanje Privredne komore  Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik