E-uprava donosi pet slobodnih dana svakom građaninu

Bez autora
Jun 09 2016

Srbija bi razvojem e-servisa svakom građaninu koji sada gubi i više od 30 minuta za obavljanje jedne procedure na šalteru, mogla godišnje da uštedi pet radnih dana, troškove administracije smanji i do 75 odsto ili skrati proceduru osnivanja firme i prijave radnika na manje od jednog dana.Kako se navodi u saopštenju NALED-a, Srbija zauzima tek 38. poziciju od 43 zemlje u Evropi na listi Ujedinjenih nacija po razvoju e-uprave. U regionu iza nas su jedino Bugarska, Albanija, Makedonija i BiH.

E-uprava donosi pet slobodnih dana svakom građaninuSrbija bi razvojem e-servisa svakom građaninu koji sada gubi i više od 30 minuta za obavljanje jedne procedure na šalteru, mogla godišnje da uštedi pet radnih dana, troškove administracije smanji i do 75 odsto ili skrati proceduru osnivanja firme i prijave radnika na manje od jednog dana, pokazuje upravo predstavljen izveštaj međunarodnog tima stručnjaka o stanju i perspektivama razvoja e-uprave u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju NALED-a, Srbija zauzima tek 38. poziciju od 43 zemlje u Evropi na listi Ujedinjenih nacija po razvoju e-uprave. U regionu iza nas su jedino Bugarska, Albanija, Makedonija i BiH.

"Analize pokazuju da je razvoj e-usluga direktno proporcionalan konkurentnosti jedne zemlje i njenoj atraktivnosti za investitore te bi uvođenje elektronske uprave imalo pozitivan uticaj na plasman Srbije na Doing Business listi Svetske banke i listi Svetskog ekonomskog foruma", navode u NALED-u.

Kako dodaju, na centralnom portalu e-uprave Srbije trenutno je dostupno 635 elektronskih usluga koje su u gotovo 70 odsto slučajeva namenjene građanima, 28 odsto privredi (181) i nešto malo državnim institucijama.

Disproporcija između e-servisa za građane i privredu ukazuje da država još uvek ne prepoznaje e-upravu kao način da unapredi poslovno okruženje i privuče nove investicije.

U tom smislu, najdalje se odmaklo u razvoju elektronskih sistema za poreske prijave, izdavanje građevinskih dozvola, prijavu i odjavu radnika i predaju finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik