Nijemci zainteresovani za obnovljive izvore energije

Bez autora
Jun 12 2016

Njemačka pokrajina Rajnland-Falc zainteresovana je za saradnju sa RS u sektoru proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u prerađivačkoj industriji. Područna privredna komora Banjaluka već dvije godine sarađuje sa privrednicima iz njemačke pokrajine Rajnland-Falc. Razgovori o nastavku saradnje uslijedili su tokom jučerašnje posjete predstavnika vlade i privrednika ove pokrajine Banjaluci. Bila je to treća posjeta radi informisanja o procedurama poslovanja i dogovaranja saradnje sa privrednim subjektima iz banjalučke i ostalih regija RS. Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je gostima iz Njemačke predstavljen poslovni ambijent i mogućnosti za saradnju.

Nijemci zainteresovani za obnovljive izvore energijeNjemačka pokrajina Rajnland-Falc zainteresovana je za saradnju sa RS u sektoru proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u prerađivačkoj industriji.

Područna privredna komora Banjaluka već dvije godine sarađuje sa privrednicima iz njemačke pokrajine Rajnland-Falc. Razgovori o nastavku saradnje uslijedili su tokom jučerašnje posjete predstavnika vlade i privrednika ove pokrajine Banjaluci.

Bila je to treća posjeta radi informisanja o procedurama poslovanja i dogovaranja saradnje sa privrednim subjektima iz banjalučke i ostalih regija RS.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je gostima iz Njemačke predstavljen poslovni ambijent i mogućnosti za saradnju.

- Njemačka je jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, a lani je ostvaren rast izvoza u ovu zemlju od oko sedam odsto, dok uvoz ima trend stagnacije i čak blagog pada. Ostvaren je obim razmjene od 603 miliona KM, dok pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 80 odsto. Ovi pokazatelji su rezultat sposobnosti naših privrednika koji su se sami izborili za izlaz na zahtjevno njemačko tržište - kaže Račić.

On je istakao da je glavni zadatak nadležnih institucija unapređenje institucionalne saradnje između zemalja, što bi moglo dati još značajnije rezultate. Strateška saradnja bi trebalo da bude ostvarena u okviru sektora obnovljive energije i u prerađivačkoj industriji u koju Nijemci žele da preusmjere investicije iz drugih zemalja.

- Imamo tradiciju, iskustvo, radnu snagu i povoljan geografski položaj što su značajne prednosti u odnosu na druge zemlje - istakao je Račić.

Predstavnik Ministarstva privrede, zaštite klime, energetike i prostornog planiranja pokrajine Rajnland-Falc Džo Vajngarten kaže da je primijetio da je u Srpskoj razvijen hidroenergetski sektor, dok je u njegovoj pokrajini zastupljena proizvodnja električne energije uz pomoć vjetra.

- Potrebno je pronaći mogućnosti za saradnju. Nakon toga je neophodno analizirati potrebe stanovništva RS i njihovu zainteresovanost za korišćenje energije iz obnovljivih izvora kako bi mogao biti sačinjen konkretan plan saradnje - kaže Vajngarten i dodaje da je, osim saradnje na glavnom polju, moguć zajednički rad i u drugim privrednim oblastima zahvaljujući evidentnom razvoju putne infrastrukture koja će ubrzati protok robe.

Predstavnike njemačke pokrajine ugostio je i ministar za ekonomske odnose i saradnju RS Zlatan Klokić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik