Vrhovni sud FBiH presudio da su zajmovi u švajcarskim francima zakoniti

Bez autora
Jun 12 2016

Vrhovni sud Federacije BiH ocijenio je kako su bankovni zajmovi građanima u švajcarskim francima s valutnom klauzulom i promjenljivom kamatnom stopom bili zakoniti, objavljeno je iz Vrhovnog suda koji je na taj način razriješio dileme koje je imao opštinski sud u Mostaru pred kojim se nalazi veliki broj sporova zbog zajmova u švajcarcima.Na internet stranici Vrhovnog suda Federacije BiH istaknuto je kako su ugovori o zajmu zaključeni između fizičkih osoba i banaka u švajcarskim francima, koje je uglavnom davala Hypo Alpe Adria Bank sa sjedištem u Mostaru, predstavljaju ugovore sa valutnom klauzulom, a ne devizne kredite.

Vrhovni sud FBiH presudio da su zajmovi u švajcarskim francima zakonitiVrhovni sud Federacije BiH ocijenio je kako su bankovni zajmovi građanima u švajcarskim francima s valutnom klauzulom i promjenljivom kamatnom stopom bili zakoniti, objavljeno je u četvrtak iz Vrhovnog suda koji je na taj način razriješio dileme koje je imao opštinski sud u Mostaru pred kojim se nalazi veliki broj sporova zbog zajmova u švajcarcima.

Na internet stranici Vrhovnog suda Federacije BiH istaknuto je kako su ugovori o zajmu zaključeni između fizičkih osoba i banaka u švajcarskim francima, koje je uglavnom davala Hypo Alpe Adria Bank sa sjedištem u Mostaru, predstavljaju ugovore sa valutnom klauzulom, a ne devizne kredite.

Pojašnjava se kako takvi ugovori nisu bili ništavni, jednako kao ni odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi, koja sadrži fiksni i varijabilni dio kamatne stope.

Vrhovni sud FBiH je na taj način odbacio tvrdnje da su zajmovi u švajcarskim francima bili nedopušteni. Nakon odluke Vrhovnog suda Federacije BiH ovakav stav će se primijeniti na parnične postupke kojima su advokati pred Opštinskim sudom u Mostaru pokušavali osporiti valjanost zajmova.

U BiH su 9.802 osobe podignule zajmove u švajcarskim francima, a u najvećem broju kod Hypo Alpe-Adria-Bank iz Mostara. Ranije ove godine je rukovodstvo Hypo Alpe Adria Grupe najavilo da će otpisati između 30 i 50 odsto iznosa zajmova u švajcarskim francima te provesti njihovu konverziju u lokalnu valutu kako bi pomoglo građanima u problemima zbog jačanja kursa švajcarca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik