Banka Srpske u debelom minusu

Bez autora
Jun 12 2016

Banka Srpske Banjaluka, koja se sada nalazi u likvidaciji, završila je prošlu godinu sa gubitkom od 90,34 miliona maraka, pokazao je juče objavljeni revizorski izvještaj koji je uradila konsultantska kuća "Deloitte". Pored toga, u tom izvještaju s uzdržanim mišljenjem navedeno je da je na dan 31. decembra prošle godine gubitak Banke Srpske iznad visine kapitala iznosio 69,35 miliona maraka, čime je, kako je naglašeno, značajno narušen pokazatelj adekvatnosti kapitala ove banke. Naime, on je na kraju prošle godine bio negativan 52,6 odsto, dok je propisani minimum 12 odsto.

Banka Srpske u debelom minusuBanka Srpske Banjaluka, koja se sada nalazi u likvidaciji, završila je prošlu godinu sa gubitkom od 90,34 miliona maraka, pokazao je juče objavljeni revizorski izvještaj koji je uradila konsultantska kuća "Deloitte".

Pored toga, u tom izvještaju s uzdržanim mišljenjem navedeno je da je na dan 31. decembra prošle godine gubitak Banke Srpske iznad visine kapitala iznosio 69,35 miliona maraka, čime je, kako je naglašeno, značajno narušen pokazatelj adekvatnosti kapitala ove banke.

Naime, on je na kraju prošle godine bio negativan 52,6 odsto, dok je propisani minimum 12 odsto. U bilansu stanja finansijskog izvještaja navedeno je da je, između ostalog, Banka Srpske u prošloj godini plasirala oko 70 miliona maraka manje kredita komitentima u odnosu na 2014. godinu. Tako je na kraju prošle godine ukupna aktiva ove banke iznosila oko 145,8 miliona maraka, u odnosu na 247,3 miliona maraka iz 2014. godine.

Takođe, u izvještaju stoji da su depoziti banaka i finansijskih institucija na kraju prošle godine iznosili 20,5 miliona maraka, a depoziti komitenata nešto više od 130 miliona KM. Pored toga, treba reći i da je Banka Srpske zaključno sa 31. decembrom prošle godine imala 203 radnika.

Podsjećamo da je Agencija za bankarstvo RS 16. novembra prošle godine uvela privremenu upravu u Banku Srpske zbog nepoštovanja odredbi Zakona o bankama.

Nakon toga, Agencija je krajem aprila ove godine donijela odluku o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske, te je u toj finansijskoj instituciji 10. maja ove godine pokrenut postupak likvidacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik