Investitore iz BiH i dalje odbija glomazna administracija

Bez autora
Jun 12 2016

Strana ulaganja u BiH iz godine u godinu su u padu a strani investitori se najviše žale na glomaznu administraciju prilikom pokretanja posla.Iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ističu da naša zemlja još uvijek nije atraktivno područje za strane ulagače, ali da postoji interes u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede. Najveća strana investicija u BiH u proteklih nekoliko godina je izgradnja termoelektrane Stanari kod Doboja, čija je vrijednost 560 miliona eura.

Investitore iz BiH i dalje odbija glomazna administracijaStrana ulaganja u BiH iz godine u godinu su u padu a strani investitori se najviše žale na glomaznu administraciju prilikom pokretanja posla.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) ističu da naša zemlja još uvijek nije atraktivno područje za strane ulagače, ali da postoji interes u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede.

Najveća strana investicija u BiH u proteklih nekoliko godina je izgradnja termoelektrane (TE) Stanari kod Doboja, čija je vrijednost 560 miliona eura. Investitor je EFT Grupa iz Velike Britanije. TE Stanari dozvolu za probni rad je dobila u maju ove godine a do izdavanja konačne upotrebne dozvole uslijedit će svakodnevna testiranja.

Bez obzira na takve pojedinačne primjere BiH još uvijek nije izgradila reputaciju zemlje koja je interesantna stranim ulagačima.

"I dalje postoji velik broj prigovora stranih investitora koji posluju u našoj zemlji na poslovno okruženje. Kao značajnije prepreke ističu dugotrajne procedure za dobijanje građevinske dozvole, radne i dozvole za privremeni boravak za strane radnike, poreze, sporosti sudova kod naplate potraživanja, prevelika fiskalna i parafiskalna davanja, neefikasnost javne uprave i slično. Naprimjer, za dobijanje određenih dozvola, recimo građevinske i dalje je potrebno nekoliko mjeseci, a to ne bi trebao biti slučaj ako želimo privući strani kapital, investicije i, na kraju, ako želimo smanjiti nezaposlenost u zemlji. Određeni napredak je ostvaren u ovoj oblasti, ali on nije dovoljan", ističu iz FIPA-e.

Dosta je i prigovora na radno-pravno zakonodavstvo. Napredak postoji, ali se on dosta sporo provodi. Ohrabruju najave nadležnih vlasti da će u što kraćem roku poboljšati poslovnu klimu, naročito za investitore.

U međuvremenu je najavljeno nekoliko značajnih projekata u BiH, a najvrijedniji, barem u finansijskom smislu je izgradnja turističkog grada kod Trnova Buroj Ozone. Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavio je projekat vrijedan nekoliko milijardi KM, što bi, ukoliko se ostvari bila najveća poslijeratna investicija u BiH.

U sektoru proizvodnje nekoliko stranih kompanija je počelo sa radom ili je najavilo otvaranje pogona u BiH. Tako kompanija BOXMARK Leather u Lukavcu počinje proizvodnju tekstilnih i kožnih dijelova za autoindustriju, dok je u Konjicu kompanija Aliplast iz Poljske počela s proizvodnjom aluminijskih vrata i prozora.

U toku je realizacija projekta izgradnje fabrike za preradu voća i povrća u Ševarlijama kod Doboja a u pripremi su investicije iz Azerbejdžana, Hrvatske i još nekih zemalja. Strana ulaganja najviše se odnose na sektor proizvodnje i to 36 posto, zatim bankarski sektor 20 posto, telekomunikacije 14 posto i sl.

Iz FIPA-e poručuju kako strane investitore interesuju i mogućnosti ulaganja u energetiku, turizam, poljoprivredu te metalni sektor.

Ukoliko se realizuje barem dio najava sa nedavno zavšenih Sarajevo Business Foruma i Samita 100 lidera Jugoistočne Evrope BiH bi skupa s regionom trebala postati pokretač brojnih razvojnih projekata a prije svega u oblasti energetike i turizma.

Država koja je najviše investirala u BiH je Austrija sa više od 2.4 milijarde KM, a slijede je Srbija, Hrvatska i Rusija. U prethodnim godinama registrovano je smanjenje kapitala iz Francuske i Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik