Uskoro jedinstven registar svih procedura za privredu

Bez autora
Jun 12 2016

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije izjavila je da je započeta izrada jedinstvenog javnog registra administrativnih procedura i ostalih uslova poslovanja, koji će značajno pomoći privrednicima i pojednostaviti propise.Ona je, na predstavljanju Izveštaja o sprovođenju evropskog akta o malim preduzećima na zapadnom Balkanu i u Turskoj, istakla da je počela realizacija projekta popisivanja svih procedura u kojima se privredni subjekti obraćaju državnoj upravi.

Uskoro jedinstven registar svih procedura za privreduPomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović-Jovanović izjavila je danas da je započeta izrada jedinstvenog javnog registra administrativnih procedura i ostalih uslova poslovanja, koji će značajno pomoći privrednicima i pojednostaviti propise.

Obradović-Jovanović je, na predstavljanju Izveštaja o sprovođenju evropskog akta o malim preduzećima na zapadnom Balkanu i u Turskoj, istakla da je počela realizacija projekta popisivanja svih procedura u kojima se privredni subjekti obraćaju državnoj upravi.

Reč je, kako je objasnila, o dozvolama, saglasnostima, rešenjima i drugim aktima, koji će se na jednostavan način približiti privrednim subjektima, čime će se njima olakšati posao, ali i stvoriti osnova za ukidanje nepotrebnih procedura.

Ona je navela da je u pomenutom izveštaju, koji predstavlja evropsku politiku razvoja sektora malih i srednjih preduzeća, najbolje ocenjena Srbija, zajedno sa Turskom i Makedonijom.

Prema njenim rečima, nacionalna politika Srbije usklađena je sa ovim aktom, tako da Izveštaj predstavlja i ocenu sprovođenja politike malih i srednjih preduzeća.

Izveštaj sadrži 10 smernica o tome šta treba uraditi da bi poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća bilo povoljno, a najveći rezultat biće postignut sprovođenjem aktivnosti u okviru "Godine preduzetništva", koja je proglašena u Srbiji tokom 2016. godine, predočila je Obradović-Jovanović.

Vlada Srbije je, kako je podsetila, u ovoj godini predvidela 33 nacionalna programa sa različitim vidovima podrške.

Najvažnije je da se nastave reforme poslovnog okruženja u smislu smanjenja parafiskalnih nameta i stvaranja transparentnijeg okruženja, naglasila je ona i dodala da je upravo iz tog razloga počela izrada jedinstvenog registra procedura.

Šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat istakao je da EU ima pristup proširenju koji utvrđuje tri prioritetne zone – vladavinu zakona, reformu javnog sektora i ekonomske reforme.

Ovaj izveštaj nam pruža dobre savete kako da idemo napred, ali i da vidimo koja su ograničenja. Takođe, na osnovu njega pravimo procenu o tome koliko se prilagođavamo evropskim standardima kada je reč o malim preduzećima, objasnio je on.

Evropska unija, kako je naglasio, očekuje od Srbije napredak u svih 35 pregovaračkih poglavlja, a posebno u Poglavlju 20, koje se odnosi na preduzetništvo i privrednu politiku.

Unija je veoma zadovoljna time što je Srbija usvojila Strategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva od 2015. do 2020. godine i prateći Akcioni plan, naveo je Janmat i ukazao na to da, ipak, u Srbiji još nisu smanjeni parafiskalni nameti.

On je poručio da će EU nastaviti da pomaže Srbiju i u toj oblasti u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik