Predstavljen projekat unapređenja kontrole hrane – od njive do trpeze

Bez autora
Jun 12 2016

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije u Srbiji predstavili su danas projekat „Informacioni sistem za bezbednost hrane“, koji finansira Evropska unija, a koji za cilj ima unapređenje IT sistema u Upravi za veterinu, Upravi za zaštitu bilja i Sektoru poljoprivredne inspekcije. Integrisanim sistemom upravljanja podacima, dizajniranog po najnaprednijim standardima IT, omogućiće se jačanje kontrole prehrambrenih proizvoda biljnog i životinjskog porekla, uključujući i uvoz iz inostranstva, kao i usklađivanje metodologije kontrole bezbednosti hrane sa principima koji se koriste u zemljama članicama EU. To je još jedan korak u ispunjenju standarda tržišta na koje se proizvodi izvoze i kriterijuma za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Predstavljen projekat unapređenja kontrole hrane – od njive do trpezeMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije u Srbiji predstavili su danas projekat „Informacioni sistem za bezbednost hrane“, koji finansira Evropska unija, a koji za cilj ima unapređenje IT sistema u Upravi za veterinu, Upravi za zaštitu bilja i Sektoru poljoprivredne inspekcije.

Integrisanim sistemom upravljanja podacima, dizajniranog po najnaprednijim standardima IT, omogućiće se jačanje kontrole prehrambrenih proizvoda biljnog i životinjskog porekla, uključujući i uvoz iz inostranstva, kao i usklađivanje metodologije kontrole bezbednosti hrane sa principima koji se koriste u zemljama članicama EU.

To je još jedan korak u ispunjenju standarda tržišta na koje se proizvodi izvoze i kriterijuma za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji – poruka je današnjeg sastanka.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović je naglasio da “Ljudi sve više teže tome da budu potpuno obavešteni o poreklu hrane i očekuju da njihova hrana bude bezbedna i dobrog kvaliteta” i dodao da je sa ovim projektom Srbija na putu da realizuje osnovni princip EU u oblasti poljoprivrede – integrisani pristup „od njive do trpeze“, koji podrazumeva kontrolu svih faza proizvodnje: prerade, prevoza, skladištenja i pripreme hrane.

Istakavši složenost Pregovaračkog poglavlja 12 koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, Golubović je izrazio očekivanje da će Srbija uskoro dobiti nacrt izveštaja Evropske komisije o skriningu za ovo poglavlje i potom merila za otvaranje pregovora.

Šef III sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Rihard Maša je naglasio da EU podržava napore Ministarstva i Vlade Republike Srbije u strateškom pristupu kontroli bezbednosti hrane i zaštiti interesa potrošača i ohrabruje odgovoran pristup svih aktera u realizaciji ovog kompleksnog zadatka.

Društveni značaj ovog projekta je u tome što omogućava brže i lakše prikupljanje, analizu i dalju distribuciju informacija, geografsko povezivanje podataka, sistem za upravljanje rizicima i napredni sistem izveštavanja u cilju što bolje kontrole bezbednosti hrane.

Projekat će koristiti postojeća IT rešenja u nadležnim službama, po potrebi ih unaprediti i  razviti nove IT aplikacije za evidenciju podataka, novi veb portal za razmenu informacija, aplikacije za potvrde koje izdaju inspekcije i druga IT rešenja neophodna za funkcionisanje integrisanog sistema.

Po završetku predstavljanja projekta, korisnici projekta su učestvovali u interaktivnoj radionici koju je projekat organizovao kao podršku procesu implementacije integrisanog informacionog sistema.

EU projekat „Razvoj održivog informacionog sistema za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine“ razvija integrisani sistem za upravljanje, komunikaciju i kontrolu bezbednosti hrane, zdravlja i dobrobiti životinja i zdravlja bilja u Srbiji, u skladu sa pravnim okvirima Srbije i EU.

Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG. Ukupna vrednost projekta, koji finansira EU, je 1.345.000 evra. Novi informacioni sistem koji će koristiti Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja i Poljoprivredna inspekcija biće uspostavljen do kraja 2017. Godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik